Ζέφη Δημαδάμα*: 200 χρόνια μετά… Εθνική στρατηγική με έντιμες συναινέσεις

Η χώρα μας γιορτάζει πανηγυρικά τα 200 χρονιά από την Επανάσταση του 1821 παρά την πανδημία και τη δύσκολη υγειονομική και οικονομικό-κοινωνική κρίση.
Έχουν γραφτεί πολλά, θα γραφτούν ακόμη περισσότερα για την εξέγερση του καταπιεσμένου, κατακτημένου λαού μας που βρήκε τη δύναμη να σηκώσει το ανάστημα του στον οθωμανικό ζυγό και να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του με μαχητικότητα, αυτοθυσία και σθένος.
Πέρασαν 200 χρόνια όπου ο λαός μας έδωσε σκληρές μάχες, υπερασπίστηκε αρχές και πορεύθηκε με νίκες αλλά και ήττες.
Πέρα από τα τα ιστορικά γεγονότα και τις συμμαχίες που οικοδομήθηκαν στην πορεία των δεκαετιών, είναι η ώρα να αναδείξουμε ξανά την Ελλάδα ως πόλο δημοκρατίας και ελευθερίας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και διαφορετικές στην περιοχή μας, στην ΝΑ Ευρώπη και οι κίνδυνοι και οι απειλές αυξάνονται και εναλλάσσονται. Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ αλλά και ως δυναμική χώρα των Βαλκανίων χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τους στόχους και τη στρατηγική της.
Πρωταρχικό και κρίσιμο βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων αποτελεί η δική μας εθνική στρατηγική να αποτελεί απόρροια μιας συναίνεσης των πολιτών σε βασικούς τομείς. Η επίτευξη μιας κοινής μεσο- μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την παιδεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογική πρόοδο και την εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.
Χρειάζεται επιτέλους μετά από 200 χρονιά διαδρομής μια έντιμη σύγχρονη συμφωνία, ώστε να επιτευχθεί διακυβέρνηση που θα έχει συμμέτοχους την κοινωνία πολιτών, την κυβέρνηση, τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, τα πανεπιστήμια, τη δημόσια διοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
Η οικοδόμηση συναινέσεων δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα και η δική μας κουλτούρα είναι διαφορετική, ωστόσο απαιτείται δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση από όλους και όλες.
Η υπέρβαση των διαφόρων μας και η αξιοποίηση τους προς την σύνθεση είναι μονόδρομος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία μας.
Ο διχασμός, η ρητορική του μίσους και η αντιπαλότητα οδηγούν στην απαξίωση και στην υποδούλωση μας σε ένα αέναο αδιέξοδο.
Διαφορές υπάρχουν, είναι σεβαστές, ιδεολογικοπολιτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές. Η χάραξη όμως μιας κοινής διαδρομής δύναται να μας ενδυναμώσει  δημιουργώντας ένα νέο όραμα για να γίνουμε οι πρωταγωνιστές, εμείς και οι επόμενες γενιές, στις νέες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προκλήσεις.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 31 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Οι «υπόγειες διαδρομές» του Ρομάν Αμπράμοβιτς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Νέες αποκαλύψεις του Guardian

Μπορεί θεωρητικά η εμπλοκή του Ρομάν Αμπράμοβιτς με το ποδόσφαιρο να σταμάτησε πριν από περίπου 2…

4 ώρες ago

Xάρης Δούκας: Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη

Το Μεγάλο Σάββατο, είχα την τύχη να συμμετάσχω στο Παρίσι σε μια συνάντηση δημάρχων σημαντικών…

5 ώρες ago

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

10 ώρες ago

Χαλάνδρι: Μαθητικοί αγώνες στίβου «Ευριπίδεια 2024», το Σάββατο 25 Μάϊου 2024

Τα «Ευριπίδεια», οι μαθητικοί αγώνες που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Χαλανδρίου κάθε χρόνο για…

11 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

23 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

1 ημέρα ago