Με πρωτοβουλία της Κίνησης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών με θέμα την ανάπτυξη της ΔΕΘ, τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και την κοινωνική συνοχή, με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής της Πρώτης και Δεύτερης Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά της Κίνησης συμμετείχαν οι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Γιώργος Λιτσαρδάκης, Γιάννης Μαγκριώτης και Νίκος Παπαμίχος. Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ήταν οι Βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Καστανίδης, ενώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι Δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης και Γιάννης Ιωαννίδης, ο Χρόνης Μακρίδης εκπρόσωπος της παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής της Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης, παρουσιάζοντας την πρότασή τους, μεταξύ άλλων, τόνισαν:
1. Είναι παράδοξο οι φορείς της Θεσσαλονίκης να μην διεκδικούν τη δημόσια χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ, την ανακατασκευή των περιπτέρων που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, για τη διοργάνωση ελαφρών εκθέσεων, και την κατασκευή εκθεσιακών εγκαταστάσεων στη Σίνδο, όπως μέχρι το 2012 υποστήριζαν όλες οι κυβερνήσεις και οι φορείς της Πόλης.
2. Αυτό που έκανε δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων έχοντας υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση και τον Παναθηναϊκό, στο οποίο αναφέρεται η δημόσια χρηματοδότηση των έργων για τη «Διπλή Ανάπλαση» του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε πάρκο και την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού στην υποβαθμισμένη περιοχή του Βοτανικού, σε δημοτική έκταση.
3. Μάλιστα την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο σχέδιό της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (όπου βασικός στόχος είναι η πράσινη μετάβαση της οικονομίας) την υλοποίηση μιας σειράς «Στρατηγικών Αστικών Αναπλάσεων». Δηλαδή, ακριβώς αυτό που προτείνουμε για τον χώρο της ΔΕΘ, αυτό που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1985, περιέχεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Περιφερειακό Σχέδιο 2014, μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και των φορέων της Πόλης.
4. Γιατί τώρα που υπάρχουν οι Κοινοτικοί Πόροι συνεχίζουν, τόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ, όσο και κάποιοι φορείς της Πόλης, να επιμένουν στην κατασκευή του Real Estate, δηλαδή ξενοδοχείου, εμπορικού κέντρου, κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τεράστια πάρκινγκ, μαζί με τις εκθεσιακές εγκαταστάσεις με το καθεστώς των ΣΔΙΤ;
5. Αν, όπως έλεγαν η επιλογή της ανακατασκευής της ΔΕΘ, με το καθεστώς των ΣΔΙΤ είχε γίνει «ως αναγκαίο κακό επειδή δεν υπήρχαν δημόσιοι πόροι», τώρα που υπάρχουν γιατί δεν αξιοποιούνται και επιμένουν στο «αναγκαίο κακό»;
6. Γιατί επιμένουν να χτίσουν κι άλλα κτίρια στο κέντρο της Πόλης, να επιβαρύνουν κι άλλο το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό πρόβλημα, όταν ξέρουν ότι το φθινόπωρο η χώρα μας παραπέμφθηκε από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πολύ υψηλή μόλυνση της Θεσσαλονίκης, ειδικά με αιωρούμενα σωματίδια που είναι επικίνδυνα για την υγεία; Και αυτά όλα σε μια πόλη που έχει το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα;
Τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έκλεισαν την συζήτηση δηλώνοντας, πως συμφωνούν με τις προτάσεις της Κίνησης Πολιτών, και πρότειναν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την υποστήριξή της.
Οι δυο βουλευτές ενημέρωσαν για τις νέες πρωτοβουλίες που ετοιμάζουν στη Βουλή, αφού οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην ερώτηση που κατέθεσαν για το θέμα αυτό στις 15/12/20.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 225 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη