Θεσσαλονίκη: Κοντά στα επίπεδα συναγερμού – Θυμίζει μέρες περασμένου Νοεμβρίου

0

Αυξητική εξακολουθεί να εμφανίζεται η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας έτσι μία σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας καθώς και μία μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Μάλιστα, η διασπορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θυμίσει επίπεδα αντίστοιχα των ημερών του περασμένου Νοεμβρίου.
Στην πόλη, όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων.
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες αυξημένος παραμένει ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορονοΪό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που έκανε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Σχετικά με την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 31/03 και της Πέμπτης 01/04 είναι:
Αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03.
Αυξημένη κατά 64% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/3 και Πέμπτης 25/3.

Παπαϊωάννου: Πλησιάζουμε σε επίπεδα συναγερμού
«Η συνολική εικόνα από τις υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα, την επικράτηση σημαντικά πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης δείχνει πλέον ότι πλησιάζουμε σε επίπεδα συναγερμού», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, Νίκος Παπαϊωάννου.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως είναι «ατομική μας ευθύνη» να μην ζήσουμε και πάλι «τις δραματικές καταστάσεις που βιώσαμε στην πόλη τον περασμένο Νοέμβρη».
«Η κόπωση της κοινωνίας από τους παρατεταμένους περιορισμούς, η ανάγκη των ανθρώπων να βγουν έξω, να συναντηθούν με φίλους και αγαπημένους είναι απόλυτα λογική, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής των φίλων μας, των αγαπημένων μας» συνέχισε.
Αναφορικά με την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης στα λύματα, από πλευράς του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, δήλωσε πως για άλλες δύο ημέρες στη σειρά «καταγράψαμε περαιτέρω αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης».
«Οι τιμές μετά και τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό αντιστοιχούν με εκείνες που είχαν καταγραφεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020. Επειδή σε φάση έξαρσης της νόσου τα λύματα μπορούν να αποτυπώνουν την εικόνα λίγο νωρίτερα από την ιατρική επιτήρηση, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στην κλινική εικόνα, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης είπε: «Τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία της πόλης άρχισαν να προσθέτουν κλίνες COVID-19 στις ήδη υπάρχουσες. Ελπίζουμε ότι με τον αυξημένο ρυθμό εμβολιασμών σε νεότερες ηλικίες και σε ευπαθή άτομα θα μειωθούν οι σοβαρές νοσήσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που παρατηρούνται σήμερα».

Η βρετανική μετάλλαξη αναχαίτισε τη νοτιοαφρικανική
Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αναλύονται δείγματα λυμάτων μέσω της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε από την σύμπραξη του ΑΠΘ, της ΕΥΑΘ και του ΕΚΕΤΑ.

Η μεθοδολογία δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των μεταλλάξεων του ιού στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης.
«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο έχουμε μία συνεχή αύξηση των μεταλλάξεων που σχετίζονται με το βρετανικό στέλεχος, το οποίο στα τελευταία δείγματα φαίνεται να έχει ξεπεράσει το 90% του συνόλου. Αντίθετα όμως πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεταλλάξεις του αφρικανικού στελέχους, που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες ως προς την κάλυψή του από τα εμβόλια, αυτή τη στιγμή ανιχνεύονται σε επίπεδα κάτω του 1%», δήλωσε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Αναγνώστης Αργυρίου, Αν. Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του.

Share.

Comments are closed.