Προανακριτική επιτροπή συστήνεται για τον Νίκο Παππά καθώς πέρασε στη Βουλή με 187 ψήφους η πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015 και 2016.
Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 289 βουλευτές. Βρέθηκαν 288 έγκυρα ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. «Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 187 βουλευτές » (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση), 85 «κατά» (ΣΥΡΙΖΑ) και 16 «παρών» (ΚΚΕ), ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25.
Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων τα υπέρ θα έπρεπε να είναι 189 ενώ τα κατά 86. Πιθανολογείται πως τουλάχιστον 2 βουλευτές από το «μέτωπο» ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση ψήφισαν διαφορετικά από την «γραμμή» του κόμματός τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένας εκ των βουλευτών που αθροίζονταν στα «υπερ», ψήφισε τελικά «παρών». Επίσης, στο ακυρωθέν ψηφοδέλτιο εντοπίστηκε η θετική ψήφος του βουλευτή και το κενό χαρτί που δηλώνει την «λευκή» ψήφο.
Η απώλεια μιας ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογείται καθώς ο κ. Νίκος Παππάς δεν προσήλθε στην κάλπη.
Σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση (περί της “Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών”) σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:
- Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και
- Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε και αποφασίσθηκε η προανακριτική επιτροπή να έχει 19 μέλη ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και δόθηκε προθεσμία δύο μηνών στην Επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την κατάθεση του πορίσματος στην Ολομέλεια.