Δημοσκοπήσεις: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες το «όχι σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ

0

«Πριν Αλέκτωρ λαλήσει» το πολιτικό «μορατόριουμ» που είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας πήγε περίπατο από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, ανήμερα της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, την οποία τίμησαν δεκάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και οι υψηλοί προσκεκλημένοι.
Αυτή τη μέρα λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να ασκήσει κριτική για τα self test.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θλιβερή» την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν σεβάστηκε ούτε την ημέρα της εθνικής εορτής για «να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα», ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για «μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ», που απορρίπτεται από την ελληνική κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολιτευτικής τακτικής, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά οποιοδήποτε ζήτημα, ποντάροντας στην κόπωση της κοινωνίας, που έχει επέλθει λόγω της πανδημίας. 
Ας γίνουμε πιο σαφείς. Εκτός, όμως, από την επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αναρτήσεις τους στα social media, σχολίασαν με δηκτικό τρόπο τις εορταστικές εκδηλώσεις.

  • Η πρώην υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά μίλησε για «αγγαρεμένους ξένους επισήμους», τονίζοντας πως θα πρέπει να «ξεχάσουμε γρήγορα τα όσα είδαμε».
  • Στον πρώην σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Καρανίκα δεν άρεσαν οι πολλές ελληνικές σημαίες. «Το αυστηρό ύφος της συντεταγμένης σημαίας, που αντικαθιστά το ελεύθερο υποκείμενο της δημοκρατίας κάνει την σημαία ένα φετίχ».
  • Όμως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια από πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα άκουσε η διεθνούς φήμης σοπράνο, Αναστασία Ζαννή, που έψαλε τον εθνικό ύμνο στην Ακρόπολη. Μάλιστα η κριτική τους επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι είχε συμμετάσχει στο fame story πριν από 16 χρόνια. Ωστόσο, εκείνο που λησμονούν όσοι κάνουν κριτική στην κ. Ζαννή είναι το γεγονός ότι στην ΔΕΘ το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όταν τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ, η Αναστασία Ζαννή είχε ψάλει τους ύμνους των δύο χωρών, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η στρατηγική του «όχι σε όλα», που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να αποφέρει δημοσκοπικούς καρπούς, σύμφωνα και με τις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Πάντως την τακτική της «μιζέριας», όπως την χαρακτηρίζει η ΝΔ, που ακολουθεί η Κουμουνδούρου την απορρίπτουν ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν Πρόσφατα. 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση Marc για τον Alpha, το 51% των ερωτηθέντων που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν πως διαφωνούν με την αντιπολιτευτική στρατηγική που εφαρμόζει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, τα ευρήματα της δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, έδειξαν πως το 74% των πολιτών εκφράζει αρνητική άποψη για την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον και σε δύο ζητήματα που ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ψηλά την αντιπολιτευτική σημαία η κοινωνία, φαίνεται μέσα από τις μετρήσεις η πλειοψηφία των πολιτών να μην συμφωνεί, ενώ την ίδια άποψη είχαν και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

  • Το πρώτο ήταν οι συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας, που προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η μέτρηση της Marc αποκάλυψε πως το 52,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων την στιγμή, που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση.
  • Το δεύτερο ζήτημα αφορούσε τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας που αντιδρά έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 54% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ και το 41% διαφωνεί. Τον Ιανουάριο οι θετικές γνώμες έφταναν το 64%.

Εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν πως η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολιτευτική στρατηγική της περιόδου των μνημονίων δεν έχει το ίδιο αντίκρισμα στην κοινή γνώμη, καθώς ακόμη είναι νωπή στην κοινωνία η διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι ίδιοι τονίζουν πως η επανάληψη της στοχοποίησης των μέσων ενημέρωσης και τα διχαστικά διλήμματα, που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τα ίδια ερείσματα, όπως το 2011 και δεν συσπειρώνουν ούτε την κομματική βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Share.

Comments are closed.