Μήνυμα της Δημοτικής παράταξης «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023»- Μάνος Κρανίδης, για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

0

Σ γνωρίζω π τν κόψι
το σπαθιο τν τρομερή,
σ γνωρίζω π τν ψι
πο μ βία μετράει τν γ»

Δύο αιώνες συμπληρώνονται, από την έκρηξη της εθνικο-κοινωνικο-απελευθερωτικής επανάστασης, από τον σηματωρό της ελληνικής παλλιγενεσίας, από τον γενικό ξεσηκωμό του ’21.
Η Ελληνική Επανάσταση αναμφισβήτητα υπήρξε ιστορικό γεγονός-έργο σύμπαντος του σκλαβωμένου γένους.Υπό της ματωμένης Γαλανόλευκης στοιχήθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι λησμονημένοι αλλά και οι καπεταναίοι- στρατιωτικοί, οι Φιλικοί, οι Φαναριώτες, οι ραγιάδες συλλήβδην.
Η Ελληνική Επανάσταση είχε απευθείας ιδεολογική σύνδεση με τον Διαφωτισμό και τις θεμελιώδεις αξίες του. Τα ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία και η ισότητα, έλαβαν εξέχουσα θέση στην φαρέτρα του αγώνα που ακολούθησε, και ο οποίος αποτέλεσε διαχρονικό φάρο έμπνευσης για λαούς και έθνη στο πέρασμα του χρόνου.
Η Ελληνική Επανάσταση έφερε σε όσμωση λευτεριάς τον γκιαούρη που υπέμενε στωϊκά εντός συνόρων, με τον έλληνα της διασποράς που διακρινόταν εκτός, πολέμησαν από το ίδιο μετερίζι για το αδιαπραγμάτευτο δώρο των λαών, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Στη σημερινή εποχή, μέσα στις συμπληγάδες της παγκόσμιας αβεβαιότητας, το μήνυμα του Αγώνα του ’21 παραμένει εξόχως επίκαιρο. Ομόνοια, σύμπνοια και ομοψυχία αντί του σπόρου –δηλητηρίου του διχασμού και της διχόνοιας ώστε να ξεπεράσουμε την τετραπλή (ηθική, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική) κρίση που βιώνουμε.
Στεκόμαστε γονυπετείς μπροστά στη θυσία των προγόνων μας και τους απευθύνουμε ένα βαθύ «ευχαριστώ». Καταθέτουμε τον απέραντο σεβασμό μας για όλα αυτά τα θαυμαστά που μας κληρονόμησαν και τα μετουσιώνουμε σε ευθύνη για όσα δύσκολα έπονται.

«π’ τ κόκαλα βγαλμένη
τν λλήνων τ ερά,
κα σν πρτα νδρειωμένη,
χαρε, χαρε, λευθεριά!

Share.

Comments are closed.