Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας -Σαν σήμερα……21 Μαρτίου 1821. Οι Έλληνες σκοτώνουν τον Τούρκο γιατρό Μουράτ

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου 1821,  ο Νικηταράς, που βλέπουμε στη φωτογραφία, σκοτώνει τον εξέχοντα Τούρκο γιατρό Μουράτ και την οικογένειά του.
Ο γιατρός Μουράτ έχαιρε φήμης πολύ καλού χειρουργού και ήταν αγαπητός τόσο από τους ομοεθνείς του όσο και από τους χριστιανούς. Κάποιος από τους χριστιανούς τον ειδοποίησε ότι σε λίγες μέρες οι Έλληνες θα επαναστατήσουν και θα καταλάβουν την Καλαμάτα. Τότε αυτός πήρε τη γυναίκα του και την κόρη του και τράβηξε να φύγει για την Τρίπολη πιστεύοντας ότι κανείς δε θα τον σταματούσε στο δρόμο αφού οι Έλληνες τον εκτιμούσαν.
Βγαίνοντας από την Καλαμάτα έπεσε πάνω στον Νικηταρά που του φώναξε να σταματήσει και να πετάξει τα άρματά του. Αυτός δε σταμάτησε νομίζοντας ότι οι Έλληνες αστειευόντουσαν μαζί του. Τότε ο Νικηταράς διέταξε να τον πυροβολήσουν. Έτσι, ο γιατρός Μουράτ ήταν ο πρώτος Τούρκος νεκρός της επανάστασης. Η γυναίκα του και η κόρη του συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο κονάκι του Αναγνωσταρά.
Ο Φρατζής μας πληροφορεί ότι «..η μεν γυναίκα του κατεκρεουργήθη υπό του μαινόμενου πλήθους των ξεσηκωμένων ραγιάδων εις το κεφαλόσκαλον του κονακιού, η δε κόρη του ερρίφθη από παραθύρου αυτού εις το πλακόστρωτον του δρόμου ευρούσα οικτρόν θάνατον».
Η εκτέλεση του γιατρού Μουράτ έκοψε κάθε γέφυρα συνύπαρξης Ελλήνων και Τούρκων.

Share.

Comments are closed.