Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……20 Μαρτίου 1821. Πραγματοποιείται η μάχη στο Λουτρό Οιχαλίας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου 1821, οι Ανδρουσιανοί Τούρκοι τριακόσιοι εξήντα άνδρες με τις οικογένειές τους μαθαίνουν την άφιξη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και πληροφορούνται και για τις επαναστατικές προετοιμασίες των Παπατσωναίων και αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε εξέγερση των Ελλήνων. Συνεδριάζουν και αποφασίσουν να μεταφερθούν αυθημερόν για ασφάλεια στα Μεσσηνιακά Φρούρια. Στο χωριό Λουτρό Οιχαλίας τους περίμενε το σώμα των Παπατσωναίων που συγκρούστηκε μαζί τους για τρεις ώρες. Κάποιοι σκοτώθηκαν και πολλοί αιχμαλωτίστηκαν.
Ο Δημήτρης Παπατσώνης (1798-1825). Ο Δημήτρης Παπατσώνης είχε γεννηθεί στο χωριό Ναζήρι (Εύα) του σημερινού δήμου Μεσσήνης την περίοδο της τουρκοκρατίας. Πολέμησε στο Βαλτέτσι, στην πολιορκία της Τρίπολης, στα Δερβενάκια και σε πολλές ακόμη μάχες. Έγινε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Το 1824 φυλακίστηκε μαζί με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ύδρα γιατί θεωρήθηκε εχθρός της κυβέρνησης Κουντουριώτη. Μετά την απελευθέρωσή του συνέχισε τον απελευθερωτικό αγώνα. Σκοτώθηκε στα Τρίκορφα, το 1825,  πολεμώντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Share.

Comments are closed.