Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Η πόλωση απειλεί την κοινωνική συνοχή

0

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος,  με συνέντευξή του στην εφημερίδα POLITICAL και το δημοσιογράφο Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο, επιτίθεται σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες πόλωσης που καλλιεργούν στο πολιτικό σκηνικό, υποστηρίζοντας ότι αφενός ευνοούν τον δικομματισμό, αφετέρου διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά ότι και οι δύο στέλνουν στα ακροατήριά τους το λάθος μήνυμα και πως η κοινωνία τελικά θα τους γυρίσει την πλάτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κωνσταντόπουλου

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν αποδίδουν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας;
Ο χειρισμός της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας από το καλοκαίρι του 2020 και μετά δεν πείθει τους πολίτες. Η Βαβυλωνία που αποτυπώνεται στις διαφορετικές απόψεις μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις προκαλεί σύγχυση. Ταυτόχρονα, οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις, δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών επιτείνουν τη σύγχυση αυτή και προκαλούν το κοινό αίσθημα, ενώ η κόπωση των πολιτών είναι πλέον εμφανής. Το ράβε ξήλωνε και τα παρατεταμένα μέτρα χωρίς επαρκή αιτιολόγηση πλήττουν ιδιαίτερα την εστίαση και δραματικά το λιανεμπόριο, ενώ η τηλεργασία δημιουργεί νέα δεδομένα σε βάρος των εργαζομένων, καταστρατηγώντας τόσο τις συλλογικές συμβάσεις όσο και το ωράριο εργασίας. Η δε τηλεκπαίδευση υποβαθμίζει την ποιότητα και την αμεσότητα της διδασκαλίας, φέρνοντας μαθητές και οικογένειες στα όριά τους.

Η πανδημία μοιάζει να έχει βάλει στο «ψυγείο» την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα, η διαχείριση της πανδημίας έχει επιφέρει νέα οικονομικά βάρη. Πώς μπορεί να λυθεί αυτή η εξίσωση προς το συμφέρον της κοινωνίας;
Η απάντηση δεν είναι άλλη από την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα θα πάρει 72 δισ. ευρώ. Τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 40 δισ. ευρώ μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Μέχρι το τέλος του 2026 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και οι επενδύσεις που θα σχεδιαστούν. Ευκαιρία είναι η παραγωγική αναγέννηση της χώρας και η ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Απαιτούνται σχεδιασμός χωρίς γραφειοκρατία, εγρήγορση και ματιά στο μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με πολλές ψηφιακές προκλήσεις. Η ανάπτυξη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και αυτές με τη σειρά τους κοινωνική συνοχή, ανατροφοδοτώντας την ανάπτυξη. Έτσι λύνονται τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Το κόμμα σας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «τζογάρει με την αναταραχή». Ωστόσο, η μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή αναδεικνύει ως στρατηγική επιλογή το δίπολο για «δύο παίκτες». Πώς απαντά το Κίνημα Αλλαγής για να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο;
Οι συνθήκες πόλωσης ευνοούν τον δικομματισμό, αλλά ταυτόχρονα διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή. Από τη μια πλευρά, η στρατηγική του «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει τις αστοχίες και την κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο «αφήγημα της πλατείας» προκαλεί το σύνολο των πολιτών που συμμορφώνονται στα μέτρα. Αμφότεροι κάνουν προσπάθειες να απευθυνθούν στο ακροατήριό τους με λάθος μήνυμα. Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη τόσο στους κυβερνητικούς όσο και στους αντιπολιτευτικούς χειρισμούς. Το Κίνημα Αλλαγής με γόνιμη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, βασισμένη σε ρεαλιστικές προτάσεις, δείχνει τον δρόμο. Καιρός να εισακουστεί. Εμείς χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγία, με σαφές στίγμα, ταυτότητα και ξεκάθαρο πολιτικό αφήγημα απευθυνόμαστε καθημερινά στους πολίτες και την κοινωνία. Ώρα οι μεταρρυθμιστικές μας προτάσεις να σφυρηλατηθούν μέσα από γόνιμο διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία ώστε να γίνουν κτήμα της. Μέσα από την οικοδόμηση νέων κοινωνικών συμμαχιών και έξω από το πεδίο της κομματικής εκμετάλλευσης.

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο του ΚΙΝ.ΑΛ. στήνονται εσωκομματικά χαρακώματα. Πώς μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος του εμφύλιου σπαραγμού;
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και δεν θα ταίριαζε στην ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Δεν κατανοώ από πού εκπορεύεται και το αναφέρετε. Ως ένα οργανωμένο κόμμα βάσει του καταστατικού μας θα λειτουργήσουμε. Άλλωστε, οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι πάντα υγεία για τα κόμματα. Όπως αναφέρθηκε και από την πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά, τον Νοέμβριο του 2021 θα πάμε με ανοικτές διαδικασίες για νωπή εντολή και εκλογή του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Για ό,τι άλλο χρειαστεί ή επιβληθεί, τα συλλογικά μας όργανα με δημοκρατικές διαδικασίες θα αποφασίσουν.

Share.

Comments are closed.