Τουρκία: Η αστυνομία συνέλαβε τρία στελέχη του φιλοκουρδικού HDP

0

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρία στελέχη τοπικών οργανώσεων του φιλοκουρδικού Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο πλαίσιο επιχείρησης εναντίον Κούρδων ανταρτών στη διάρκεια της οποίας συνέλαβε συνολικά 10 άτομα, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ένα ξεχωριστό συμβάν η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της Οζτούρκ Τουρκντογάν (Öztürk Türkdoğan) συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι του σήμερα το πρωί. Το IHD έγραψε στο Twitter ότι δικηγόροι του αναζητούν πληροφορίες για την υπόθεση.
<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Breaking news: Mr Ozturk Turkdogan, İHD president, was arrested by police officers. His house was raided this morning.<br>Our lawyers try to obtain information about this case.<br>His arrest is a blatant human rights violation.<br>He must be released now. <a href=”https://t.co/FDYx5WjJnC”>pic.twitter.com/FDYx5WjJnC</a></p>&mdash; İHD Genel Merkezi (@ihd_genelmerkez) <a href=”https://twitter.com/ihd_genelmerkez/status/1372778996971180041?ref_src=twsrc%5Etfw”>March 19, 2021</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>
Επίσης ο τούρκος γενικός εισαγγελέας Bekir Şahin προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας την Τετάρτη με αίτημα τη διάλυση του HDP, γιατί, όπως υποστηρίζει, έχει σχέσεις με Κούρδους μαχητές, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ένα «πολιτικό πραξικόπημα».
Η αστυνομία εξαπέλυσε ταυτόχρονα επιδρομές σε τέσσερις περιοχές και μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP Kağıthane) της συνοικίας Καγκιτάνε της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου του (HDP Beşiktaş) της συνοικίας Μπεσίκτας.
Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα στην επιχείρηση που οργανώθηκε από τις ομάδες του Τμήματος Καταστολής της Τρομοκρατίας της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης σε 15 διαφορετικές διευθύνσεις σε 4 περιοχές. Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι συνελήφθησαν, κατηγορούνται ότι λειτουργούν στο πλαίσιο της οργάνωσης νεολαίας PKK / KCK DGH.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη κατήγγειλαν τις κινήσεις της Τουρκίας για να θέσει εκτός νόμου το HDP, οι οποίες υπονομεύουν τη δημοκρατία με το πρόσχημα που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά ότι το κόμμα διατηρεί σχέσεις με το PKK, αναβιώνοντας την μακρά τουρκική ιστορία της απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.
Διαβάστε αναλυτικά τα ρεπορτάζ:

Share.

Comments are closed.