Γιάννης Μαγκριώτης*: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για στροφή 180 στην πανδημία

0

Η κυβέρνηση έτοιμη για στροφή 180 μοιρών στην στρατηγική της: χαλάρωση των μέτρων στην κορύφωση της πανδημίας, γιατί;
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι:
1. Ο κόσμος κουράστηκε και δεν εφαρμόζει τα μέτρα.
2. Η λειτουργία των κομμωτηρίων και της λιανικής αγοράς τις γιορτές απέδειξε ότι, δεν συμβάλλει στην μετάδοση του ιού.
Αλήθεια, αυτά τα ήξεραν υποτίθεται, τότε γιατί 50 ημέρες τα αγνοούσαν, και επέβαλαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα;
Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συζήτηση στην βουλή είπε ότι: εφαρμόζουμε τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην χώρα μας, αλλά δεν έχουμε περιορισμό ακόμη στην διάδοση του ιού.
Είπε την αλήθεια για πρώτη φορά, πιστεύοντας ότι έτσι θα αρέσει στην πλειοψηφία του φοβισμένου κόσμου.
Αυτό ήταν γνωστό, ισχύει σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, απλώς η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν το έλεγαν ποτέ, για να φαίνεται ότι είναι πετυχημένη η πολιτική τους.
Φυσικά οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία είναι δυσανάλογες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, έχω γράψει πρόσφατα για την οικονομία.
Όταν όμως από τις έρευνες της κοινής γνώμης, είδε ότι, έχει αρχίσει να δημιουργείται δυσφορία στην πλειοψηφία του κόσμου για τα αυξανόμενα περιοριστικά μέτρα, και αυτό να έχει πολιτικό κόστος, χωρίς να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον περιορισμό των κρουσμάτων, αποφάσισε, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και του κυβερνητικού ρεπορτάζ, να μειώσει τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει επαγγελματικές δραστηριότητες, παρ’ ότι οι ειδικοί προβλέπουν κορύφωση των κρουσμάτων, τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, τέτοια ήταν η βιασύνη της, που ανακοίνωσε για χθες Τετάρτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λοιμοξιωλόγων για να εισηγηθούν την ανάκληση μερικών περιοριστικών μέτρων. Τελικά την μετέθεσαν για την Παρασκευή, καταλαβαίνοντας τον επικοινωνιακό χαμό που θα ακολουθούσε.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλάβει ότι, τα απαγορευτικά μέτρα δεν είναι πανάκεια, όταν δεν συνοδεύονται από μέτρα πρόληψης.
Έτσι μετά από ένα χρόνο ανακάλυψαν ότι οι χώροι εργασίας των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είναι υπερμεταδότες του ιού, μόνο που εκεί χρειαζόταν να κάνουν εβδομαδιαία μοριακά τεστ και άμεσες ιχνηλατήσεις, γιατί δεν τα έκαναν, θα τα κάνουν τώρα, θα υποχρεώσουν τους εργοδότες αναλάβουν την ευθύνες τους;
Θα κάνουν το ίδιο στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, και στους εργαζόμενους σε χώρους συγχρωτισμού;
Τέτοια δυνατότητα δεν φαίνεται, γιατί δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία σε υποδομές και προσωπικό.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 222 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.