Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου: Ανίερες συμμαχίες σε βάρος των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜ

0

Ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου καταγγέλλει «Ανίερες συμμαχίες σε βάρος των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜ» και «κατάχρηση των διατάξεων μιας εκτρωματικής απλής αναλογικής που δεν μπορεί ο πολιτικός πολιτισμός της αντιπολίτευσης να υπηρετήσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου
Με αποκλειστική ευθύνη της αντιπολίτευσης χθες το βράδυ ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου απεμπόλησε μια ιστορική ευκαιρία να σώσει την ΔΕΥΑΜ με τις δικές του δυνάμεις.

Ομόθυμα, συντονισμένα και σα να είχαν συνεννοηθεί και προκαταλάβει από πριν την στάση τους οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στέρησαν την δυνατότητα να προχωρήσει το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑΜ στην Κατοχή με την υποβολή πρότασης για 100% χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Τρίτσης».
Παρ΄ ότι μέχρι τώρα κάποιοι εγκαλούσαν την δημοτική αρχή γιατί δεν έκανε αυτό που χθες κλήθηκαν να ψηφίσουν, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες μας παρότρυναν να προχωρήσουμε ανεξάρτητα για την ΔΕΥΑΜ στο πρόγραμμα «Τρίτσης», όταν ήρθε η ώρα των πράξεων δεν δίστασαν να αυτοδιαψευσθούν και να κάνουν στροφή 180 μοιρών!
Και ενώ από την μια ζήτησαν και έλαβαν και με αλλεπάλληλες ενημερώσεις , πλήρη και τεκμηριωμένη ανάλυση και από τον τεχνικό σύμβουλο του έργου και από τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΜ (μέχρι και μελέτη ρίσκου ζητήθηκε!), πλην όμως μάταια γιατί τελικά το απέρριψαν, μόλις ήρθε η ώρα να ζητήσουν συντεταγμένα να ενταχθούμε στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας τότε ξεπέρασαν κάθε έλλειψη στοιχείων, που δεν είναι ακόμη σε μας διαθέσιμα, ενδελεχή και τεκμηριωμένα για το μεγάλο αυτό φωτοβολταϊκό πάρκο.
Από την πλευρά της η Δημοτική αρχή έκανε ξεκάθαρο ότι η συζήτηση αφορούσε δυο διαφορετικά ενεργειακά έργα του Δήμου. Ένα με φορέα τη ΔΕΥΑΜ και ένα με φορέα της Ενεργειακή μας Κοινότητα.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι τεχνικοί λόγοι που επέβαλαν τον διαχωρισμό της ΔΕΥΑΜ από την Ενεργειακή μας Κοινότητα, δεν είναι άλλοι από τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής να δημιουργήσει τεράστια χρέη στη ΔΕΗ και να φέρει άλλο πάροχο, είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν τώρα την προσχώρηση της ΔΕΥΑΜ στο σχήμα της Περιφέρειας.
Παρ’ όλα αυτά η αντιπολίτευση στέρησε από τη ΔΕΥΑΜ μια μοναδική ευκαιρία για την ανέξοδη και 100% επιχορηγούμενη ενεργειακή αυτονόμηση της, κάτι στο οποίο ήδη προβαίνουν άλλοι Δήμοι όπως ο Δήμος Τρικκαίων, Βόλου, Καλαμάτας καθώς και άλλοι Δήμοι του Νομού μας.
Συνάμα μας στέρησε την αυτονομία και την δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για τα του οίκου μας. Μια στάση που προξενεί πολλά ερωτηματικά. Κυρίως όμως ζημιώνει άμεσα την βούληση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου να αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του παρέχονται και να προχωράει σε εγγυημένες λύσεις των προβλημάτων του.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την ψηφοφορία επί του 2ου θέματος, που αφορούσε την προσχώρηση και της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ στην Περιφέρεια.
Στην ψηφοφορία αυτή η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της προσχώρησης του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων, της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ στην Περιφέρεια χωρίς να υπάρχει ακόμη στο Δήμο ενημέρωση και στοιχεία ως προς τους όρους, τα καταστατικά, τις προϋποθέσεις.
Η Δημοτική αρχή ψήφισε καταρχήν θετικά στην προσχώρηση της Ενεργειακής μας Κοινότητας στην Περιφέρεια και ζήτησε τους όρους με τους οποίους θα γίνει η συμμετοχή αυτή ώστε να έρθουν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενημέρωσε δε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων.
Από την πλευρά του ο Κώστας Λύρος χαρακτήρισε ιστορική την χτεσινή συνεδρίαση και καταδίκασε την στάση της αντιπολίτευσης που με τη σύμπραξη ανίερων συμμαχιών, με παρασκηνιακές συνεννοήσεις, με διφορούμενους και υπονομευτικούς συμβουλάτορες επιδιώκει με κάθε μέσο την πολιτική της επιβίωση και μόνο.
Υπό το άγχος της επιτυχίας της Δημοτικής Αρχής δεν διστάζει να καταδικάσει το συμφέρον του τόπου κάνοντας κατάχρηση των διατάξεων μιας εκτρωματικής απλής αναλογικής, την οποία ο πολιτικός πολιτισμός της δεν μπορεί να υπηρετήσει.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner