Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 12 Μαρτίου 1984, πέθανε το πολιτικό στέλεχος Γεώργιος Δάλλας. Γεννήθηκε στη Θουρία Μεσσηνίας το 1905 και κει τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη Καλαμάτα φοίτησε στο Γυμνάσιο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε στις 22.5.1933. Δικηγόρησε στη Καλαμάτα.
Το 1933 ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος ( Α.Κ.Ε.). Το 1934-35 στάθηκε στο πλευρό των αγωνιζομένων για τη Δημοκρατία και έλαβε μέρος σε όλες τις πολιτικές κινητοποιήσεις. Στις 23.1.1935 μαζί με τους δημοκρατικούς αγωνιστές δικηγόρους της Καλαμάτας, Ν. Κουλουμβάκο, Ν. Ζησημόπούλο, Θ. Κορμά, Γιαννούλη Παναγιωτόπουλο, και Ν. Νικολόπουλο, υπερασπίστηκε τους κατηγορουμένους λιμενεργάτες της Καλαμάτας. Το 1936 συνελήφθη από όργανα της δικτατορίας Μεταξά. Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της παράνομης αντιστασιακής οργανώσεως «ΝΕΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» στη Μεσσηνία (15 Ιουνίου 1941 ) της οποίας εκλέχθηκε Γραμματέας. Μαζί με τον Ευάγγελο Δημητρακόπουλο (δικηγόρο -Δημοσιογράφο ) και άλλα μέλη της «ΝΕΑΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ» εξέδωσαν την 1η Ιουλίου 1941 στη Καλαμάτα τη παράνομη εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΛΠΙΓΓΑ», όργανο της οργάνωσης, και συνέταξαν τον Αύγουστο του 1941 τη πρώτη εθνικό απελευθερωτική Διακήρυξη της Οργάνωσης προς το Μεσσηνιακό λαό. Εκλέχτηκε πρώτος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ Μεσσηνίας (ΝΕΜ ). Την 23 Απριλίου 1944 εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος της επαρχίας Καλαμάτας και έλαβε μέρος στο Εθνικό συμβούλιο των Κορυσχάδων Ευρυτανίας. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, στις 10.9.1944, εκλέχτηκε πρόεδρος της «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».
Τον Μάιο του 1945 διώχτηκε και φυλακίστηκε και μέχρι το 1946 ήταν κρατούμενος, μαζί με άλλους αντιστασιακούς, στην Ακροναυπλία και στη συνέχεια εκτοπίστηκε στην Ικαρία, Μακρόνησο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Υπέρ της αποφυλάκισης του Γεωργίου Δάλλα, μίλησε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ( 15.1.1945) ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Lyal Wilkes, ο οποίος είχε υπηρετήσει κατά τη κατοχή (1944), ως Βρετανός Σύνδεσμος αξιωματικός, στη περιοχή της Καλαμάτας και τον γνώριζε προσωπικά.
Μετά την αποφυλάκιση του το Δεκέμβριο του 1952 δικηγόρησε στην Αθήνα.
Στις 21.4.1967 συνελήφθη από τη Χούντα των συνταγματαρχών και μεταφέρθηκε , με χιλιάδες άλλους συλληφθέντες, στον Ιππόδρομο Φαλήρου και από εκεί εκτοπίστηκε στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου, μέχρι το Δεκέμβριο 1969. Μετά την αποφυλάκιση του συνέχισε να δικηγορεί στην Αθήνα.
Απεβίωσε στην Αθήνα στις 12.3.1984.
Πηγή: http://zervaslaw.blogspot.gr/
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…