Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα που το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου 1941 δέκα παλικάρια, από τη Μεσσηνία, άφησαν την τελευταία τους πνοή για την πατρίδα, στα αλβανικά βουνά, πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς. Πρόκειται για τους:
- Βασιλόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη που είχε γεννηθεί το 1910 στο χωριό Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας. Υπηρετούσε στο 16ο Σύνταγμα Πεζικού με το βαθμό του δεκανέα. Φονεύτηκε στο ύψωμα 1066 της Τρεμπεσίνας.
- Γεωργόπουλος Παναγιώτης του Ηλία που είχε γεννηθεί το 1912 στο χωριό Κρυοπηγή Τριφυλίας. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύτηκε στο ύψωμα 717, βορειοδυτικά της Κλεισούρας.
- Δημόπουλος Παναγιώτης του Ηλία που είχε γεννηθεί το 1914 στον οικισμό Πέρα Πανιπερίου Πυλίας. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύτηκε στο Μάλι Σπαντάριτ, βόρεια της Κλεισούρας.
- Διονυσόπουλος Παντελής του Παύλου που γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Τρίκορφο. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 66ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύτηκε στο Σέλιανι.
- Καλαμαριάς Γεώργιος του Ιωάννη που είχε γεννηθεί το 1909 στα Φιλιατρά. Υπηρετούσε στο 50ο Σύνταγμα Πεζικού με το βαθμό του Υποδεκανέα. Φονεύτηκε στο Μάλι Σπαντάριτ, βόρεια της Κλεισούρας.
- Κυριακόπουλος Βασίλειος που είχε γεννηθεί το 1913 στο χωριό Αριστομένης. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 66ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύτηκε στη μάχη Σέλιανι.
- Μιχαλίδης Ανδρέας του Νικολάου που είχε γεννηθεί το 1916 στην Καλαμάτα. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 16ο Σύνταγμα Πεζικού. Φονεύτηκε στην Τρεμπεσίνα.
- Μπακάλης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου που είχε γεννηθεί το 1909 στο χωριό Φλεσσιάδα Τριφυλίας. Φονεύτηκε στις 10 Μαρτίου 1941, στην περιοχή Μάλι Σπαντάριτ, βόρεια της Κλεισούρας.
- Μπίζος Βασίλειος του Παναγιώτη που είχε γεννηθεί το 1907 στο χωριό Βασιλίτσι Πυλίας. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 31ο Σύνταγμα Πεζικού. Πέθανε στο Σ4 Νοσοκομείο Διακομιδής, στην περιοχή Κούταλι.
- Χρονόπουλος Χρήστος του Παναγιώτη που είχε γεννηθεί το 1907 στο χωριό Μουριατάδα Τριφυλίας. Υπηρετούσε στο 67ο Σύνταγμα Πεζικού με το βαθμό του Δεκανέα. Φονεύτηκε σε εχθρική επίθεση στο δρόμο Κλεισούρας-Βερατίου.
Πηγή: Τ. Αποστολόπουλος «Μεσσηνιακή Εκατόμβη»