Γιάννης Μαγκριώτης: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει από συνήθεια

0

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε προσωρινά, μερικά από τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2020, ελπίζω σύντομα να τα δημοσιεύσει όλα για να δούμε σε τι δυσθεώρητα ύψη έφθασε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, όπως και το δημόσιο έλλειμμα. Ανατριχίλα με πιάνει όταν σκέφτομαι την ώρα που θα πρέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, κάτι που θα αρχίσει μόλις ελεγχθεί η πανδημία.
Όμως, ας μείνουμε σε αυτά που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, αφού τα οριστικά συνήθως ανακοινώνονται μετά από ελέγχους τον Απρίλιο. Εμπιστευόμαστε την ΕΛΣΤΑΤ που δημιουργήθηκε το 2010, για να σταματήσουν τα Greek statistics, που μας είχαν ξεφτιλίσει διεθνώς, αφού έκρυβαν το δυσθεώρατο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του 2009, που μας βύθισαν στην κρίση.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ τις χώρας μας μειώθηκε κατά 15 δις σε σχέση με το 2019, και εάν προσθέσουμε τα 5 δις ευρώ, που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020 της κυβέρνησης, ότι θα αυξηθεί, έχουμε συνολικά 20 δις ευρώ απώλειες.
Η μείωση του ΑΕΠ είναι 8,2%, η τρίτη χειρότερη στην ΕΕ, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Σημειώνω, πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι, πέρσι έδωσε με την μορφή διαφόρων επιχορηγήσεων και επιδομάτων 23 δις ευρώ και όλα αυτά είναι δανεικά.
Δηλαδή η χώρα μας έχασε ΑΕΠ 20 δις ευρώ και δανείστηκε 23 δις ευρώ .
Το 2021 θα δανειστεί άλλα 11 δις ευρώ για να τα διαθέσει με τον ίδιο τρόπο, προσδοκώντας ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ, εάν απορροφήσει, όπως λέει στον προϋπολογισμό 7 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Ιούνιο, πράγμα αδύνατον, αφού ο Στουρνάρας, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogrup δήλωσαν ότι: οι απορροφήσεις πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Αν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε το πρόσθετο χρέος των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των νοικοκυριών, μαζί με την έκρηξη της ανεργίας που θα ακολουθήσει, εύκολα καταλαβαίνουμε τι θα ακολουθήσει.
Να προσθέσω ότι η πανδημία στην χώρα μας, ξεκίνησε να επηρεάζει την οικονομία στο τέλος του Μαρτίου, ενώ στις άλλες χώρες τις ΕΕ, και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία, από τον πρώτο μήνα του 2020, συνεπώς θα είχαμε μακράν τις χειρότερες επιδόσεις όλων των χωρών της ΕΕ, το 2020.
Δεν συνεχίζω, γιατί θα μας πλακώσει η μελαγχολία, απλώς μόλις το επιτρέψει ο κορονοϊός η κυβέρνηση θα κάνει εκλογές να “κάψει” την απλή αναλογική και να κερδίσει διχάζοντας την κοινωνία με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που ψήφισε, μόλις έγινε κυβέρνηση.
Το τι θα ακολουθήσει μπορείτε να το φανταστείτε, αν μπορεί να φθάσει μέχρι εκεί η φαντασία μας.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 220 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.