Categories: Άρθρα

Χαρά Κεφαλίδου*: ΑΕΙ, άλλη μια μεταρρύθμιση στα χαρτιά

Το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμιά μας και οι αλλαγές που φέρνει, η κυβέρνηση φρόντισε να το διαφημίσει, ως τολμηρή αλλαγή με αέρα πρωτοπορίας, πολύ πριν το φέρει στη Βουλή. Το μάθημα που πήρε από την πράγματι εμβληματική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ του ν.4009/2011 της Α.Διαμαντοπούλου, που η αξία του αναγνωρίστηκε με χρονοκαθυστέρηση δέκα ετών, γιατί δεν προηγήθηκε μια μελετημένη εκστρατεία διαφήμισης, είναι πως τα γρήγορα εύσημα εξαρτώνται από το περιτύλιγμα, το περιεχόμενο αφορά χρόνο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία.
Με αυτό το σκεπτικό, έφερε ένα νομοσχέδιο που η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος των ΑΕΙ  γίνεται μαγικά, με την επικύρωση της ανικανότητας των Διοικήσεων τους να κάνουν τη δουλειά που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία.
Πάνω σε αυτή τη βάση, το υπουργείο Παιδείας έχτισε ένα οικοδόμημα σε σαθρά θεμέλια, αλλά έχει φανταχτερό περιτύλιγμα παιδαριωδών ψευδοδιλημμάτων: τάξης-ασυδοσίας, νόμου-ανομίας.
Αν το πραγματικά ζητούμενο είναι ασφαλή, λειτουργικά και αξιόπιστα πανεπιστήμια που θα βγάζουν καταρτισμένους επιστήμονες όπως χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία, είμαστε σε λάθος δρόμο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, λιγότερο απαστράπτοντα και υλοποιούνται τα περισσότερα χωρίς καμιά ανάγκη νομοθέτησης.
Σε ένα κράτος ενηλίκων, η Πολιτεία έχει υποχρέωση να παράσχει τις υποδομές και τους πόρους. Από εκεί και πέρα, οι εκλεγμένες Διοικήσεις οφείλουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη και κυρίως να λογοδοτούν για τις παραλείψεις τους, πληρώνοντας και το σχετικό λογαριασμό.
Ελεγχόμενη πρόσβαση όλων. Φύλαξη, όχι με διορισμένους καθιστούς κλητήρες αλλά με σώμα εκπαιδευμένων φυλάκων, που προσλαμβάνεται για όσο χρειάζεται, λογοδοτεί και ελέγχεται από τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία, παρούσα όπου, όταν και όσο χρειάζεται.
Tα ΑΕΙ είναι μόνο τόσα όσα χρειάζεται. Υπάρχουν για όσο μπορούν να παρέχουν αξιόπιστες σπουδές και πτυχία με εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκρισμα στους φοιτητές τους.
Έχουν δικλείδες ποιότητας τους κύκλους προ-απαιτούμενων μαθημάτων για να προχωρήσει ο φοιτητής στο επόμενο έτος. Έχουν προβλέψεις για εργαζόμενους φοιτητές και ειδικές περιπτώσεις.
Σε αυτά τα Πανεπιστήμια δεν μπαίνεις γράφοντας το όνομά σου σε λευκή κόλλα και εισάγεσαι με βάση τη συνολική σου επίδοση που προκύπτει από ένα αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο.
Οι φοιτητές δεν είναι έρημοι και μόνοι να ψάχνουν την πορεία τους. Ο μέντορας είναι παρών να τους παρακολουθεί και να τους βοηθάει, από την πρώτη μέρα μέχρι την αποφοίτηση.
Αυτά τα Πανεπιστήμια έχουν κανόνες λειτουργίας που αφορούν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σαφείς και εφαρμόσιμους, που η παραβίασή τους επιφέρει συνέπειες σε οποιονδήποτε παραβάτη.
 Η κοινωνία διψάει για τέτοια πανεπιστήμια.
Η  Κυβέρνηση είναι αυτή που δεν αντέχει, ούτε τον κόπο, ούτε τον χρόνο που απαιτείται, ούτε τις συναινέσεις που χρειάζεται.
Βιάζεται όπως όλες, μέσα σε μια θητεία, να εκπληρώσει άλλη μια υπόσχεση εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έμεινε στα χαρτιά.

*Η Χαρά Κεφαλίδου είναι Βουλευτής Ν. Δράμας, υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Κίνημα Αλλαγής

 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Θέαμα και επιδόσεις στους 7ους Διαδημοτικούς Αγώνες Κολύμβησης «Ευριπίδεια 2025» – Αναλυτικά αποτελέσματα

Με τη συμμετοχή 270 αθλητριών/ών ηλικίας από 8 έως 18 ετών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30…

3 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Με τέσσερα ιστορικά κτίρια οι δωρεάν ξεναγήσεις του OPEN HOUSE Athens 2025

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο OPEN HOUSE Athens 2025, την κορυφαία αρχιτεκτονική εκδήλωση, ανοίγοντας τις πόρτες τεσσάρων εμβληματικών κτιρίων της πόλης.…

8 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Το φιάσκο του Νόμου Πιερρακάκη  – Τα κολέγια μεταμφιέζονται σε πανεπιστήμια

Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων  για την αδειοδότηση των πανεπιστημιακών παραρτημάτων αποκαλύπτει την κυβερνητική…

11 ώρες ago

Με ένα ΚΛΙΚ στο Gov.gr Wallet ανοίγει η θυρίδα του πολίτη και βλέπουμε το προσωπικό γραμματοκιβώτιο μας και τις κλήσεις της Τροχαίας

Εύκολα μέσω του κινητού μας μπορούμε πλέον να δούμε τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει μέχρι…

11 ώρες ago

Πέθανε ο Γεώργιος Κορρές, ο αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή της Πύλου

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο διαπρεπής καθηγητής Αρχαιολογίας και σπουδαίος…

22 ώρες ago

Σοφία Πουλοπούλου*: Κοινωνική Αδικία με Υπογραφή – Η Κυβέρνηση Αρνείται τα Δώρα στους Πιο Ευάλωτους

Η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου αποτελεί θεσμική και ηθική…

24 ώρες ago