Aπό Δευτέρα αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι

0

Από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου αλλάζει το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου στο σύστημα «Εργάνη», σε μια προσπάθεια να μπει «κόφτης» στη μετακίνηση όσων είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή και έτσι να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους, που παρατηρήθηκε ακόμη και χθες.
Να σημειωθεί πως ενώ η Αττική βρίσκεται σε lockdown αντίστοιχο με εκείνο του περσινού Μαρτίου, η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας χθες ήταν αυξημένη έως και 100% σε σχέση με την πρώτη ημέρα του πρώτου lockdown έναν χρόνο πριν.
Έτσι από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι για τη μετακίνησή τους από και προς την εργασία τους θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση μετακίνησης (από το apografi.gov.gr για το Δημόσιο και από την Εργάνη για τον ιδιωτικό τομέα) και την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.
Όλοι οι μισθωτοί, ανεξαρτήτως του πότε λήγει το έντυπο που έχουν στα χέρια τους, θα πρέπει να επανεκδώσουν τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» από τη Δευτέρα, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου.
Για νέο έντυπο θα υπάρχουν «κόφτες» για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε  αναστολή ή τηλεργασία. Με απλά λόγια μόλις θα πληκτρολογούνται τα στοιχεία ενός εργαζομένου που έχει προδηλωθεί σε τηλεργασία ή σε αναστολή, θα μπλοκάρει το σύστημα την έκδοση της βεβαίωσης μετακίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης.
Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του.
Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με τη βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Με τη βεβαίωση από το  forma.gov θα μπορούν να μετακινούνται επίσης εργάτες για γεωργικές εργασίες και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο

Share.

Comments are closed.