Εισήγηση Κικίλια για αυστηρό lockdown τύπου -Στα όριά του το σύστημα Υγείας στην Αττική – Αναλυτικά στοιχεία

0

Στα όριά του έχει φθάσει το σύστημα Υγείας στην Αττική όπου καθημερινά δίνεται σκληρή μάχη να κρατηθούν κενές κλίνες σε ΜΕΘ και απλούς θαλάμους.
Την κατάσταση αποδίδει πλήρως η απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να εισηγηθεί σκληρό lockdown για την Αττική, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία από τα νοσοκομεία αλλά και από τον ΕΟΔΥ.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» σημείωσε.
Επίσης τόνισε ότι: «Στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. και σύνολο νοσηλευόμενων covid έχουμε 1.899 ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594», είπε και συνέχισε: «Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60% με 70% του πληθυσμού. Είναι σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο, δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα φέρει σύντομα αποτελέσματα και θα αποκλιμακώσει και θα μαζέψει την κατάσταση».

Ο «χάρτης» των νοσοκομείων της  Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ
«Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και πολλά καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε ΜΕΘ και κλινικές» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία της Αττικής παρουσίαζαν χθες Δευτέρα την εξής εικόνα:

  • “Σωτηρία”: Ρεκόρ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των κενών κλινών ΜΕΘ ανέρχεται σε 19.
  • “Ευαγγελισμός”: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε σύνολο 32 κλινών. Δηλαδή, μόλις μία κλίνη κενή.
  • “Σισμανόγλειο”: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς στις 27 κλίνες, ενώ η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 14 ασθενείς.
  • “Αμαλία Φλέμιγνκ”: Πριν από δύο εβδομάδες νοσήλευε 20 ασθενείς. Τώρα νοσηλεύονται 65 ασθενείς με Covid-19.
  • “Παμμακαριστός”: Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες είχε ένα με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25.
  • “Γεννηματάς”: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς. Στις κλινικές νοσηλεύονται 43 ασθενείς στις 60 κλίνες που διαθέτει.
  • “ΚΑΤ”: Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.
  • “Ελπίς”: Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς στις 42 κλίνες που διαθέτει.
  • “ΝΙΜΙΤΣ”: Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ, στις 4 κλίνες που διαθέτει.
  • “Ασκληπιείο”: Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες, ενώ στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.
  • “Θριάσιο”: Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες, ενώ στις κλινικές νοσηλεύονται περί τους 45 ασθενείς (σχεδόν γεμάτες).
  • “Αττικό”: Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες, ενώ στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.
Share.

Comments are closed.