Πώς λειτουργεί η αγορά από σήμερα -Τι είναι ανοιχτό και τι όχι

0

Με νέα μέτρα λειτουργεί από σήμερα η αγορά ανάλογα με την περιοχή και τον δείκτη θετικότητας που καταγράφεται
Τα καταστήματα στη χώρα μας από σήμερα θα κινούνται με τέσσερις διαφορετικές ταχύτητες, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και αυτό προσδιορίζεται από το ιικό φορτίο που εμφανίζουν. Οι 4 κατηγορίες είναι: επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου, και μητροπολιτικών περιοχών.

Περιοχές που εντάσσονται στις μητροπολιτικές περιοχές – Καταστήματα μόνο με click away
Στο επίπεδο των μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο, ωστόσο θα είναι ανοιχτά μόνο τις καθημερινές, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00 έως 20.00. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων με ωράριο 07.00 έως 17.00.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σάββατο οι εν λόγω υπηρεσίες θα μένουν κλειστές. Μάλιστα από το επόμενο σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου) σταματούν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.

Περιοχές που εντάσσονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου – Καταστήματα σε καθολικό lockdown
(Δήμος Πατρέων, Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Θήρας) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Λειτουργούν μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων.

Περιοχές που εντάσσονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου – Καταστήματα με click inside
Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Εορδαίας, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο Δήμος Τεμπών, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρου, ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων, και ο Δήμος Ρεθύμνης) πέραν του click away, εξακολουθεί να ισχύει και το click inside στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Στις συγκεκριμένες περιοχές, τα κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και το Σάββατο.

Περιοχές υπό επιτήρηση – Καταστήματα λειτουργούν κανονικά
Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, που εντασσονται στην κατηγορία επιτήρησης, η λειτουργία της αγοράς συνεχίζεται με ανοικτά καταστήματα.

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ
Σε ό, τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα, βιβλία στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου. Εξαίρεση αποτελεί η ηλεκτρονική αγορά. Στην περίπτωση της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής μπορεί να γίνει παραλαβή τους με Click away. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων στα σούπερ μάρκετ ισχύει μόνο για τα παιχνίδια. Στις περιοχές επιτήρησης δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις.

Πατήστε εδώ και δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ σε PDF 

Share.

Comments are closed.