Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……6 Φεβρουαρίου 1944. Συλλαμβάνονται 300 Καλαματιανοί προκειμένου να εκτελεστούν σε αντίποινα

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής μαζί με τους συνεργάτες τους προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις Καλαματιανών προκειμένου να τους εκτελέσουν σε αντίποινα.
Οι συνοικίες που πλήγηκαν περισσότερο από τις συλλήψεις ήταν της Υπαπαντής, των Αγίων Αποστόλων και της πλατείας 23ης Μαρτίου.
Ο Νίκος Ζερβής, ο οποίος ήταν ένας από τους συλληφθέντες, αναφέρει στο βιβλίο του «Η Γερμανική Κατοχή στη Μεσσηνία», ότι «Τον πρώτο λόγο για τους συλλαμβανόμενους είχαν νεαροί οπλοφόροι, οι οποίοι μαζί με τους Γερμανούς στρατιώτες τους οδηγούσαν στο κτίριο της Λαχαναγοράς…». Στο ίδιο βιβλίο αναφέρει ακόμη ότι «Πρόκειται για τις ομαδικές συλλήψεις που διενήργησε Ο Γερμανικός Στρατός με τη συνεργασία νεαρών οπλοφόρων του περιβάλλοντος του Νομάρχη Μεσσηνίας Δημητρίου Περρωτή».
Σύμφωνα, τώρα, με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες  την επομένη ημέρα με παρέμβαση του Νομάρχη Περρωτή απελευθερώθηκαν 100 κρατούμενοι και παρέμειναν στα χέρια των κατακτητών οι υπόλοιποι  οι οποίοι και όπως θα δούμε στη συνέχεια εκτελέστηκαν λίγες μέρες αργότερα.

Share.

Comments are closed.