Άγγελος Τζίτζιρας*, Παναγιώτης Τσολακίδης**: Προτάσεις για την ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά

0

Για να καταφέρει το δημοκρατικό πολίτευμα να πετύχει, θεωρούμε ότι χρειάζεται σκεπτόμενους πολίτες και ενημερωμένους, αλλιώς πρόκειται να αποτύχει. Τα χρόνια της κρίσης δημιούργησαν ένα κύμα δυσπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στους πολιτικούς θεσμούς της χώρας.
Σήμερα όμως θεωρούμε ότι αν δράσουμε σύντομα, θα καταφέρουμε όχι μόνο να κρατήσουμε ζωντανή την δημοκρατία μας αλλά και να την ενισχύουμε όλο και περισσότερο. Για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται η συνεχής επιμόρφωση των νέων και η προτροπή τους για την συμμετοχή τους στα κοινά, ώστε να διαμορφώσουν το δικό τους πολιτικό τους γίγνεσθαι και να είναι ενεργοί πολίτες προς το συμφέρον της κοινωνίας. Για αυτό προτείνουμε:

 1. Ενίσχυση της ενημέρωσης για προγράμματα συμμετοχής είτε σε όργανα της ΕΕ είτε της Ελλάδας από το κράτος και επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ώστε αυτοί να μπορούν να δράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό.
 2. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες οι επισκέψεις μαθητών σε γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είτε να επισκέπτονται ειδικοί τα σχολεία για να ενημερώνουν τους νέους σχετικά με το πως λειτουργεί η Ε.Ε.
 3. Χρειαζόμαστε μια αναβάθμιση στην συμμετοχή των νέων στην πολιτική, ώστε να ακούγεται η φωνή τους. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τρία κλιμακωτά στάδια συμμετοχής σε εθνικό επίπεδο ανάλογα με το επίπεδο αυτοδιοίκησης:
  • Δημιουργία δημοτικών συμβουλίων, στα οποία οι νέοι θα διαγωνίζονται σε ερωτήσεις γνώσεων και κρίσεων για θέματα που αφορούν τον δήμο τους και οι επιτυχόντες (αν περνάνε τις θέσεις των δημοτικών συμβουλίων) να εκλέγονται απ’ τους μαθητές, με θερινή και χειμερινή συνεδρίαση όπου ο κάθε μαθητής θα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στα συμβούλια μια φορά το χρόνο, θα συνεδριάζουν και θα καταθέτουν προτάσεις για ζητήματα που τους απασχολούν στο δήμο και την περιφέρεια τους.
  • Δημιουργία περιφερειακών συμβουλίων νέων, στα οποία οι νέοι θα διαγωνίζονται σε ερωτήσεις γνώσεων και κρίσεων για θέματα που αφορούν την περιφέρειά τους και οι επιτυχόντες (αν περνάνε τις θέσεις των περιφερειακών συμβουλίων) να εκλέγονται απ’ τους μαθητές, με θερινή και χειμερινή συνεδρίαση όπου ο κάθε μαθητής θα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στα συμβούλια μια φορά το χρόνο, θα συνεδριάζουν και θα καταθέτουν τα προβλήματα των νέων της περιφέρειας τους στην Βουλή.
  • Η Βουλή των εφήβων να αναβαθμιστεί  και τα μέλη της  να διαγωνίζονται σε ερωτήσεις γνώσεων και κρίσεων για θέματα που αφορούν την χώρα και οι επιτυχόντες (αν περνάνε τις έδρες της περιφερειακής τους κοινότητας συμβουλίων να εκλέγονται απ’ τους μαθητές) εκτός από τα πρώτα 12 παιδιά τα οποία έγραψαν καλύτερα από τους υπόλοιπους και άρα θα μπορούν να είναι βουλευτές επικρατείας (αν υπάρχει ισοψηφία τότε θα γίνετε με κλήρωση και θα βγαίνουν τα αποτελέσματα πιο νωρίς απ’ τις εκλογές ώστε να έχουν χρόνο προετοιμασίας για τις εκλογές), με θερινή και χειμερινή συνεδρίαση όπου ο κάθε μαθητής θα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος στη Βουλή των εφήβων μια φορά το χρόνο, οι οποίοι θα συζητάνε γενικά για τα προβλήματα των νέων στην χώρα και θα καταθέτουν προτάσεις οι οποίες θα εγκρίνονται από την Βουλή (εφόσον υπάρξει πλειοψηφία στην Βουλή που τα εγκρίνει).
  • Δημιουργία προγραμμάτων προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών (Ε.Ε, ΟΗΕ) σε κάθε πόλη, όπου το κάθε σχολείο θα φτιάχνει μια ομάδα μαθητών οι οποίοι θα συμμετέχουν σε δημιουργικούς διάλογους, ώστε να βρουν λύσεις  για τα  διάφορα θέματα της επικαιρότητας.
  • Την δημιουργία προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου’’, όπου κάθε σχολείο θα μπορεί πλέον και επίσημα να διοργανώνει διάφορες δράσεις για την βελτίωση της περιοχής τους.

Οι προτάσεις αυτές αλλά και άλλες πολλές θα μπορούσαν όχι μόνο να βελτιώσουν την συμμετοχή των νέων στα κοινά αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση αυτής, έτσι ώστε οι νέοι να εξελίξουν την κρίση τους και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες όχι μόνο προς όφελος τους αλλά και ως προς το συμφέρον της κοινωνίας.

* Ο Άγγελος Τζίτζιρας, είναι πρωτοετής φοιτητής και μέλος του Τομέα Παιδείας και της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.

Δείτε τα 18 προηγούμενα άρθρα του Άγγελου Τζίτζιρα

** Παναγιώτης Τσολακίδης, Φοιτητής Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Κύπρου, και εκπρόσωπος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νέων ως μαθητής (2018) και ενεργός μέλος του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner