Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……5 Φεβρουαρίου 1944. Πραγματοποιείται η πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου 1944, το τμήμα του 3ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ έστησε ενέδρα στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην περιοχή του Αγίου Φλώρου που φέρει την ονομασία «Μάτια»
Πρόκειται για κομβικό σημείο από το οποίο διέρχονταν συχνά οι κατακτητές. Διοικητής ήταν ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος που βλέπουμε στη φωτογραφία. Το 3ο Τάγμα αποτελείτο από δυο λόχους. Στον πρώτο λόχο διοικητής ήταν ο Νώντας Παπαδόπουλος και στο δεύτερο ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Η δύναμη του Τάγματος ήταν 250 άτομα. Όταν φάλαγγα πέντε Γερμανικών αυτοκινήτων έφτασε στο σημείο της ενέδρας άρχισε η μάχη αφού τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και οι Γερμανοί πήδησαν κάτω και προσπάθησαν να πάρουν θέση μάχης.
Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν να σκοτωθούν 24 Γερμανοί και άλλοι 20 να πιαστούν αιχμάλωτοι. Από τους αντάρτες σκοτώθηκε ο Γιάννης Χιώτης.
Την ίδια μέρα οι Γερμανοί σε αντίποινα βομβάρδισαν την περιοχή γύρο από τον Άγιο Φλώρο και έκαψαν όλα σχεδόν τα σπίτια του χωριού. Επίσης, έκαψαν πολλά σπίτια στα Χριστοφιλέϊκα και στη Σκάλα. Στη Σκάλα σκότωσαν τον τυφλό Χαρίτο Δρακόπουλο και τον Περικλή Χόνδρο και στα Χριστοφιλέικα τον Ευγένιο Χριστόφιλο και το Δημήτριο Χριστόφιλο.
Στην Καλαμάτα το τμήμα ΙΙΙ/999 Τάγματος Πεζικού Φρουρίων των κατακτητών σε συνεργασία με συνεργάτες τους νεαρούς οπλοφόρους προχώρησαν στη σύλληψη 300 Καλαματιανών.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner