Αίγυπτος: Βρέθηκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες για να μπορούν μιλάνε στον άλλο κόσμο

0

Τάφοι με εκπληκτικά ευρήματα βρέθηκαν κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με μούμιες 2.000 ετών που φέρουν χρυσές γλώσσες στο εσωτερικό του στόματός τους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αρχαιοτήτων, η ομάδα των Αιγυπτο-Δομινικανών αρχαιολόγων, που εργάζεται στο ναό Ταποσίρις Μάγκνα (Taposiris Magna) της Αλεξάνδρειας, εντόπισαν 16 λαξευτούς τάφους που χρονολογούνται από την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Μέσα σε αυτές βρέθηκαν μούμιες οι οποίες όμως δεν ήταν καλά συντηρημένες, δήλωσε το υπουργείο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο στόμα τους έφεραν φυλαχτά από φύλλα χρυσού και σε σχήμα γλώσσας ώστε «στην μετά θάνατον ζωή να μπορούν να μιλήσουν ενώπιον του δικαστηρίου του θεού Όσιρι», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Όσιρις ήταν άρχοντας του Κάτω Κόσμου και δικαστής των νεκρών. Ο θεός απεικονίζεται επίσης σε επιχρυσωμένες διακοσμήσεις σε ένα είδος χαρτονιού που περιβάλλει μία από τις μούμιες, σύμφωνα με την επικεφαλής αρχαιολόγο Καθλίν Μαρτίνεζ (Kathleen Martinez), του Πανεπιστημίου του Σάντο Ντομίνγκο (University of Santo Domingo).
Οι επιχρυσωμένες διακοσμήσεις που βρέθηκαν γύρω από το κρανίο μιας δεύτερης μούμιας απεικόνιζαν ένα στέμμα, κέρατα και ένα φίδι κόμπρα και αυτές στο στήθος απεικόνιζαν ένα κολιέ από το οποίο κρεμόταν το κεφάλι ενός γερακιού, σύμβολο που σχετίζεται με τον θεό Ώρος, γιό του Όσιρι.
Στην ανασκαφή εντοπίστηκαν επίσης αγάλματα τα οποία έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, και είναι ευδιάκριτα χαρακτηριστικά προσώπου, κόμμωση και ενδύματα. Όπως επισημαίνεται, η όψη των προσώπων είναι επίσημη, σοβαρή.
Η συγκεκριμένη αρχαιολογική αποστολή πραγματοποιεί ανασκαφές δυτικά της Αλεξάνδρειας προσπαθώντας να ανακαλύψει τον τάφο της θρυλικής βασίλισσας Κλεοπάτρας.
Το υπουργείο αρχαιοτήτων είπε ότι ορισμένα νομίσματα που φέρουν το όνομα και το πορτρέτο της Βασίλισσας Κλεοπάτρας είχαν προηγουμένως βρεθεί στο ναό.
Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνόφωνης Πτολεμαϊκής δυναστείας, που κυριαρχούσε στην Αίγυπτο από το 51-30 π.Χ. Μετά το θάνατό της, η Αίγυπτος έπεσε υπό ρωμαϊκή κυριαρχία.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC με τίτλο «Ancient mummies with golden tongues unearthed in Egypt» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.