Γιάννης Τούντας (ΕΚΠΑ): Κινδυνεύουν οι ασθενείς από τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς

0

Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει τη στάση των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.
Τονίζει μάλιστα ότι «θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κλινικά τους καθήκοντα στην περίθαλψη των ασθενών μέχρι την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας ώστε να μη θρηνήσουμε εξαιτίας τους επιπλέον θύματα».
Εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου ο κ. Τούντας αναφέρει με νόημα: «Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα νοσοκομεία εν μέσω θανατηφόρας επιδημίας δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση. Στα νοσοκομεία, τα οποία είναι ταγμένα στην αποκατάσταση της υγείας, περιθάλπονται ασθενείς με ευάλωτη υγεία, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν. Είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους από παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν, όπως είναι οι μολυσμένοι εργαζόμενοι σ’ αυτά».
Επιπλέον ο κ. Τούντας σημειώνει ότι «κάτι ανάλογο ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να εγγραφούν σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, ενώ και για ταξίδια σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής επιβάλλεται να γίνονται συγκεκριμένα εμβόλια».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τούντας διευκρινίζει ότι η μόνη θεμιτή ένσταση θα μπορούσε να είναι η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες στο μέλλον, στον βαθμό που η ασφάλεια των νέων εμβολίων δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί σε βάθος χρόνου.
«Μόνον που στην περίπτωση αυτή, και σε κάθε άλλη ανάλογη, οι αποφάσεις για τη δημόσια υγεία, δηλαδή για την υγεία των πολλών, πρέπει να λαμβάνονται συγκρίνοντας τα αναμενόμενα οφέλη με τους πιθανούς κινδύνους. Κάθε ιατρική πράξη, όπως και κάθε φάρμακο, εμπεριέχει σε κάποιο βαθμό τον λεγόμενο ιατρογενή κίνδυνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό των νοσοκομειακών είναι σαφώς.

Share.

Comments are closed.