Τι δείχνει έρευνα για τις σχέσεις των ανθρώπων εν μέσω πανδημίας

0

Εδώ και ένα χρόνο ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του κορονοϊού. Ο εγκλεισμός, λόγω του lockdown, μείωσε, όπως ήταν φυσικό, τις κοινωνικές συναναστροφές και φυσικά τις κοινωνικές, επαγγελματικές και ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο στη χώρα μας φαίνεται να ενισχύθηκε σημαντικά, στη διάρκεια της πανδημίας, ο δεσμός της οικογένειας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Focus Bari, που επικεντρώθηκε σε όλα τα είδη των ανθρωπίνων σχέσεων και πώς αυτές επηρεάστηκαν στη χώρα μας την τελευταία χρονιά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1.623 ατόμων άνω των 16 ετών στις 26-28 Ιανουαρίου.

Ας δούμε τι αποκάλυψε η πανελλαδική έρευνα της Focus Bari για τις ανθρώπινες σχέσεις την εποχή του κορονοϊού ότι:

  • Ο βαθμός ικανοποίησης των Ελλήνων από τις σχέσεις τους αυτήν την περίοδο εντοπίζεται σε επίπεδο «μέτριο προς αρκετά καλό», με τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις να παίρνουν ένα 7.5/10, ενώ πολύ χαμηλότερα βρίσκεται ο βαθμός ικανοποίησης από τις ερωτικές, τις επαγγελματικές και τις κοινωνικές σχέσεις.
  • Όπως είναι φυσικό, ο βαθμός ικανοποίησης και η σημαντικότητα των μεμονωμένων ειδών σχέσεων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και την φάση ζωής, όπου οι ερωτικές σχέσεις αφορούν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες, ενώ οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές τις ηλικίες 35+.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (64%) δηλώνουν ότι λόγω της πανδημίας και των συνθηκών της, τουλάχιστον ένα είδος σχέσεών τους χειροτέρεψε, ενώ 53% αισθάνονται ότι τουλάχιστον ένα (άλλο) είδος σχέσεων καλυτέρευσε
  • Ο μεγάλος «χαμένος» των σχέσεων λόγω της πανδημίας είναι οι κοινωνικές σχέσεις, με 40% του κοινού να δηλώνει ότι χειροτέρεψαν, ενώ ο μεγάλος «κερδισμένος», φαίνεται ότι είναι – παρά τις πιθανές εντάσεις λόγω εγκλεισμού – οι οικογενειακές σχέσεις.
  • Ενώ τα υπόλοιπα είδη σχέσεων – φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές – επίσης φαίνεται ότι έχουν οριακά χειροτερέψει λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
  • Οι λόγοι βελτίωσης όσων σχέσεων έχουν βελτιωθεί είναι ο περισσότερος κοινός ποιοτικός χρόνος, οι κοινές δραστηριότητες, η καλύτερη επικοινωνία, η αυξημένη ενσυναίσθηση και κατανόηση και η αλληλοστήριξη, ενώ..
  • Αντίθετα, οι λόγοι που οι σχέσεις έχουν χειροτερέψει είναι η αραιή και ελλιπής επικοινωνία, ο περιορισμένος κοινός χρόνος και δραστηριότητες, η απομάκρυνση – έως και αδιαφορία – αλλά και οι εντάσεις & συγκρούσεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner