Αττική-Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση του RT στο 1,01 – σε επιφυλακή η κυβέρνηση

0

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, ειδικά για την Αττική, λόγω της πανδημίας και των τελευταίων εξελίξεων με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, των εισαγωγών, αλλά και της εμφάνισης των μεταλλάξεων.
Πληροφορίες λένε ότι ειδικά έχει μεγάλο πρόβλημα δεδομένου ότι ο RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10. Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω δείκτης πρέπει να βρίσκεται κάτω της μονάσα. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή.
Επιπλέον έχουμε καθημερινά 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Χαρακτηριστικά στην 1η ΥΠΕ, που περιλαμβάνει την Αττική, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Και αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που ανησύχησαν όσους συμμετείχαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, χθες μόνο είχαμε 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα, δηλαδή σχεδόν τις μισές.
Επίσης στις  απλές κλίνες Covid έχουμε κάλυψη κατά 22,10% στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για το σενάριο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, όπως φάνηκε και από την πρωινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς έγινε γνωστό ότι το υπ. Υγείας σχεδιάζει την αύξηση των κλινών απλής νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, αλλά και την αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.
Σε ότι αφορά τις μεταλλάξεις να πούμε ότι από τα χθεσινά, 107 νέα περιστατικά της «βρετανικής» μετάλλαξης στη χώρα μας, τα 80 είναι στην Αττική και μάλιστα τα 50 προέρχονται από τη συρροή που καταγράφηκε πρόσφατα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Τα 21 προέρχονται από την κοινότητα και τα 9 από νοσοκομεία.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πάντως άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο πιο σκληρό lockdown σημειώνοντας ότι από τις 25 Ιανουαρίου, παρατηρείται αργή ανοδική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως τηρώντας τα μέτρα προσεχτικά μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ερωτηθείς αν βιάστηκαν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια ο ίδιος δήλωσε πως «μπορεί να έχετε και δίκιο, θα φανεί».

Share.

Comments are closed.