Νότης Μαυρουδής*: Για τα ποικίλα κρούσματα βιασμών και βίας

0

Μέσα σ’ αυτή την περίοδο, που ξεκίνησε με τις καταγγελίες Μπεκατώρου, έγιναν αμέτρητες παρεμβάσεις συμπαράστασης. Από την ΠτΔ, τον Πρωθυπουργό, κομματικές, θεσμικές προσωπικότητες, μέχρι απλούς πολίτες· έγιναν όμως και νέες καταγγελίες για βιασμούς και κάθε είδους βίας, που απλώθηκαν σαν τον ιστό αράχνης στα μίντια, στο διαδίκτυο, στα πρωϊνάδικα. Παντού!
Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα, με τα ξεχωριστά γεγονότα βιαιοπραγιών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων, δεν θα τελειώσει εδώ. Μπορεί αυτή την περίοδο να επεκτείνεται, πέρα από τον αθλητικό ιστιοπλοϊκό χώρο και σε άλλους κλάδους, όπως του θεάτρου, της μουσικής, αλλά ποιος ξέρει πού αλλού θα μας πάει…
Αυτή η περίοδος είναι η «χαρά» των κίτρινων εκπομπών, περιοδικών, εφημερίδων.
Όμως· εκτός από την ενσυναίσθηση και την υπεράσπιση των θυμάτων βιασμού, συναντάμε και αρνητικές απόψεις που αντί να στιγματίζουν τον θύτη, εναντιώνονται στο θύμα! Παράλογο έτσι; Δεν είναι όμως το μόνο τής εποχής. Έχουμε και εκείνες των αρνητών κορωνοϊού – εμβολίων, μάσκας, την επιμονή με τη θεία μετάληψη, τη συνωμοσιολογία κλπ.
Δύσκολη περίοδος αυτή· με την πανδημία, με χιλιάδες νεκρούς γύρω μας, με τόσους άλλους να κινδυνεύουν και κανείς να μην γνωρίζει ποιανού θα έρθει η σειρά.
Όλοι γίναμε θεατές της… τεστοστερόνης, η οποία έχει… παράδοση παντού, σε κάθε κοινωνικό χώρο. Πώς να την σταματήσεις; Όταν όλοι ψάχνουν το… ανέφικτο (ακόμα και το να κάνεις «δικό σου» ένα σώμα, χωρίς εκείνο να συναινεί και να θέλει), όταν δεν αντιμετωπίζεις ισότιμα και με σεβασμό τον Άλλον, τότε γεμίζεις με φαντασιώσεις που θέλεις να τις κάνεις πραγματικότητα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.
Έστω για λίγο. Για μια ολέθρια στιγμή…
Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτή η παράνομη επιθυμία, όσο ο άνθρωπος παραμένει εγκλωβισμένος στο κραταιό Εγώ του. Στο Φαίνεσθαι κι όχι στο Είναι τής Ύπαρξης. Τουλάχιστον, ας νομοθετηθεί η τιμωρία τής ατιμωρησίας της κακοποίησης εις βάρος μιας άλλης ψυχής κι ενός άλλου σώματος.
Χωρίς χρονική παραγραφή τού αδικήματος.
Θα είναι ένα βήμα μπροστά…

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα 243 προηγούμενα άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.