Νίκος Μπαρμπούνης: Ανακοίνωση – Απάντηση στην Πρόεδρο του ΟΠΑΚΜ

0

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπαρμπούνης απάντησε στην ανακοίνωση της προέδρου του ΟΠΑΚΜ, Μαριάννας Ζούρου, σχετικά με το θέμα της μη καταβολής γάλακτος και τόκων στους εργαζόμενους της πόλης (ΕΔΩ).

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μπαρμπούνη
«Η Πρόεδρος του ΟΠΑΚΜ του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κα Μαριάννα Ζούρου έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στα Μέσα Ενημέρωσης και χωρίς να έχει το θάρρος να με κατονομάσει προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη και την ουσία της ανακοίνωσής μας, περί μη καταβολής των νομίμων στους εργαζομένους του Οργανισμού.
Επειδή εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις και όπως σωστά σημειώσατε κυρία Ζούρου έχω «χρηματίσει σε θέσεις διοίκησης του Δήμου» και για αυτό ακριβώς γνωρίζω πολύ καλά τις διαδικασίες, σας ξαναλέω ότι :
Α)Η μη παροχή γάλακτος με την αιτιολογία ότι «δεν κατέστη δυνατή η ενίσχυση του σχετικού Κ.Α. κατά το τρέχον οικονομικό έτος» είναι αυθαίρετη και παράνομη. Πρόκειται για υποχρεωτική δαπάνη, όπως ακριβώς και η μισθοδοσία, και η μη καταβολή του αποτελεί παράβαση καθήκοντος.
Β) Η μη καταβολή τόκων είναι επίσης παράνομη καθώς η καταβολή τόκων από δικαστικές υποθέσεις είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, η απάντηση ότι «η Διοίκηση θα εξετάσει το θέμα, όταν θα υπάρξει η απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα» από τη μια δεν δίνει καμιά απάντηση για το εάν και πότε θα καταβληθούν τα νόμιμα στους εργαζομένους και κατά δεύτερον όσο ο χρόνος περνά τόσο προστίθενται τόκοι. Δηλαδή τόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου με ένα έξοδο, το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να ρυθμιστεί με την καταβολή δόσεων αντί να σωρεύονται χρέη. Να σας υπενθυμίσω τέλος, ότι διαχειρίζεστε δημόσιο χρήμα!
Καμιά σκιά σε καμία σχέση δεν επιθυμούμε να ρίξουμε. Τουναντίον, άπλετος φως σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν το Δήμο. Ελπίζουμε να το πράξετε κι εσείς!
Νίκος Μπαρμπούνης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Ηρακλείου Αττικής
»

Για πληρέστερη ενημέρωσή διαβάστε την ανακοίνωση της Ζούρου στην οποία αναφέρεται ο κ. Μπαρμπούνης
«Αναφορικά με αναρτήσεις και δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σχετικά με τις σχέσεις του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με τους εργαζόμενούς του, η πρόεδρος του ΟΠΑΚΜ, Μαριάννα Ζούρου, σχολιάζει τα εξής: «Απορία και προβληματισμό προκαλούν τα κίνητρα ορισμένων, οι οποίοι ενώ έχουν χρηματίσει σε θέσεις διοίκησης του Δήμου και όφειλαν να γνωρίζουν τη διαδικασία μιας διαπραγμάτευσης με τους εργαζομένους ενός οργανισμού, χρησιμοποιούν έγγραφα εσωτερικής ενημέρωσης για να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και να προκαλέσουν πρόβλημα στις άριστες σχέσεις Δήμου – εργαζομένων.
Πιστεύω θα βρουν τοίχο καθώς με τους συνεργάτες μας στις επιτελικές θέσεις του Δήμου έχουμε χτίσει μια άψογη συνεργασία, η οποία αντικατοπτρίζεται στο έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε καθημερινά στους Ηρακλειώτες. Εντούτοις, για να διαλυθούν οι όποιες σκιές επιχειρούν κάποιοι να ρίξουν, σας παραθέτω την επίσημη απάντηση του Οργανισμού για όλα τα εργασιακά ζητήματα. Ας μην ανησυχούν, λοιπόν, οι «ευαίσθητοι», εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εργαζόμενους του Δήμου μας χωρίς προβλήματα…»
Πρόσθετα με την απάντησή της, η κ. Ζούρου δημοσιεύει απάντησή της προς τον Σύλλογο Εργαζομένων, με κοινοποίηση στον δήμαρχο, στο οποίο επισημαίνει τα εξής:
1.Από την εμφάνιση του κορωνοϊού και μέχρι σήμερα, στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχουν εφαρμοστεί σχολαστικά όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους.
Ο Ο.Π.Α.Κ.Μ. προμηθεύτηκε από πολύ νωρίς, και λόγω της φύσης του αντικειμένου του,(Συμβάσεις 21/04/2020 & 22/06/2020), όλα τα μέσα προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά χεριών και επιφανειών, φαρμακευτικό υλικό κλπ., ενώ οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου προέβησαν στον προγραμματισμό τους, στις 28/07/2020, (σχετικό email προς τον Ο.Π.Α.Κ.Μ.), όταν ήδη είχαμε πραγματοποιήσει την προμήθεια των υλικών.
Όσο για τον επιμερισμό των παιδιών, τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα και με πολύ ευνοϊκές αναλογίες Παιδαγωγών – παιδιών, λόγω και της μειωμένης συμμετοχής ένεκα του κορωνοϊού, κατά τον Ιούνιο 2020 και ο προγραμματισμός του Σεπτεμβρίου 2020 έγινε με γνώμονα την προστασία παιδιών και εργαζομένων, με  ολιγομελή τμήματα, απαγόρευση εισόδου των γονέων στους εσωτερικούς χώρους και σε κάθε περίπτωση εφαρμογή των αντίστοιχων εγκυκλίων. Να επισημάνουμε ότι, τα δύο  τελευταία χρόνια, η δυναμικότητα των Σταθμών παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, λόγω της μετακίνησης των προνηπίων στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, ενώ το προσωπικό των Σταθμών ενισχύθηκε με 16 προσλήψεις Παιδαγωγών τα δύο τελευταία χρόνια, (πραγματοποιήθηκαν και για τη λειτουργία του νέου Σταθμού της οδού Κ. Παλαμά), έναντι 4 αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης.
Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι ήταν δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού ή ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και δεν προσήλθαν στην εργασία τους. Αυτό εφαρμόζεται ευλαβικά και στην παρούσα αναστολή λειτουργίας, όπως και η εκ περιτροπής εργασία για το Διοικητικό προσωπικό του Ο.Π.Α.Κ.Μ..
2.Η παροχή γάλακτος πραγματοποιείται κανονικά για όλους τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στον αρχικό προγραμματισμό. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα ενταχθούν μετά την έγκριση του προϋπολογισμού 2021, στον οποίο έχουν προβλεφθεί οι αντίστοιχες πιστώσεις, ενώ δεν κατέστη δυνατή η ενίσχυση του σχετικού Κ.Α. κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
3.Τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους του Ο.Π.Α.Κ.Μ. το 2019, ανέρχονταν στις 600.000,00 ευρώ και επιβάρυναν και τον προϋπολογισμό της επόμενης χρήσης, του 2020, στον οποίο προστέθηκαν και επιπλέον 20 εργαζόμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν τον Οκτώβριο 2019. Κατά συνέπεια η καταβολή των τόκων ήταν αδύνατη. Η διοίκηση θα εξετάσει το θέμα, όταν θα υπάρξει η απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα
».

* Ο Νίκος μπαρμπούνης είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ηράκλειο Αττικής,

Share.

Comments are closed.