The Times: Οι Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο οδεύουν προς ματαίωση, λόγω κορονοιϊού;

0

Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες; Ιδού η απορία που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα γιατί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιαπωνία και η πορεία της πανδημίας διεθνώς καθιστούν ολοένα και πιο αμφίβολη τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου 2021.
Ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου έφερε και πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και το αν θα «επιζήσουν» της πανδημίας.
Θυμίζουμε ότι η διοργάνωση ήταν να διεξαχθεί πέρυσι το καλοκαίρι, όμως μετατέθηκε για το 2021, από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης σε ιδιωτικές συζητήσεις τους έχουν ήδη φτάσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αποφασίσουν την οριστική ματαίωσή τους. Όπως τονίζει η αγγλική εφημερίδα, επικαλούμενη υπουργό του κυβερνώντος συνασπισμού που δεν κατονομάζεται, στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι πλέον να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του 2032 με απευθείας ανάθεση – κάτι που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει, στηριζόμενοι στη συμπάθεια με την οποία θα αντιμετωπίσει η διεθνής αθλητική κοινότητα την Ιαπωνία και την απέλπιδα προσπάθειά της εδώ και έναν χρόνο να διατηρήσει ζωντανούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας.
Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαράχθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν διασταυρώθηκε από άλλη πηγή, όμως προκάλεσε σάλο. Και τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και οι διοργανωτές του Τόκιο έτρεξαν να απαντήσουν. Χθες ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Μανάμπου Σακάι, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες και μάλιστα χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το ότι μια τέτοια εφημερίδα τυπώνει «ανυπόστατες ιστορίες για εντυπωσιασμό». Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις περί αναβολής ή καθυστέρησης έναρξης των Αγώνων και ότι θα προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς τους Times.
Η ΔΟΕ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Τόμας Μπαχ την περασμένη εβδομάδα: «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει σχέδιο Β και γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε για να είναι η διοργάνωση ασφαλής και επιτυχημένη».
Βέβαια υπάρχει και η φωνή της λογικής, αυτή του Ντικ Πάουντ, που αναφέρει: «Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τη διεξαγωγή τους όσο υπάρχει ο… ελέφαντας στο δωμάτιο, δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού». Και κάπου εδώ εντοπίζεται η αλήθεια…
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα υπόσχεται ότι η διοργάνωση θα γίνει και θα αποτελέσει «μήνυμα ελπίδας και ζωής για την υφήλιο». Όμως έχει αυξηθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, άνω του 80%, ο αριθμός των Ιαπώνων πολιτών που επιθυμούν τη ματαίωση ή την καθυστέρηση στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το αρνητικό αίσθημα των ντόπιων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Τόκιο, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, αλλά και στον αργό ρυθμό του εμβολιασμού. Όμως κι αν όλα πάνε καλά και τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, είναι πάρα πολύ εκείνοι που αντιδρούν εκτιμώντας ότι η μαζική έλευση 15.400 αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, συν δεκάδες χιλιάδες συνοδών, επισήμων, κριτών και διαιτητών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων από όλα τα σημεία της Γης, θα οδηγήσει σε νέο κύμα πανδημίας.
Η απόφαση για την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει να ληφθεί άμεσα μεν, αλλά θεωρείται κλειδί η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Τότε είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία, ενώ τότε επίσης έχουν υποχρέωση οι εθνικές ολυμπιακές επιτροπές να καταβάλουν οικονομικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των δημοσιογράφων Richard Lloyd Parry και Matt Lawtonτης βρετανικής εφημερίδας The Times με τίτλο «Japans dilemma: how to call off Games while saving face» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner