Θεοδωρίδου: Από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης – Καθοριστική η δεύτερη δόση

0

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε με έμφαση: «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Δημιουργούνται σιγά – σιγά. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας»
Συνεχίζοντας τόνισε:  «Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%», υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό. Στην συνέχεια, η ίδια σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική».
«Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, καθησυχάζοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις αυτές.

Share.

Comments are closed.