O κορονοϊός καραντίνα δεν έφερε τον… πελαργό – Μειώθηκαν οι γεννήσεις

0

Μέσα στο καλοκαίρι πολύ υπέθεταν ότι λόγω της πρώτης καραντίνας στο τέλος του έτους, θα είχαμε αύξηση γεννήσεων. 
Αυτή η εντύπωση είχε δημιουργηθεί λόγω των συνθηκών της πλήρους απομόνωσης οπότε τα ζευγάρια είχαν έρθει πιο κοντά μέσα στα σπίτια τους.Στην πορεία όμως φάνηκε πως ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε το αντίθετο, αφού καταγγέλθηκε σωρεία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και πολλοί γάμοι έληξαν άδοξα.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που αποδεικνύουν ότι το πρώτο -αυστηρό- lockdown στην Ελλάδα δεν έφερε… τον πελαργό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγραφές των ληξιαρχείων, τον Νοέμβριο του 2019 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 7.120 και τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 6.528, μειωμένες κατά 592. Αλλά και το Δεκέμβριο 2020 γεννήθηκαν  λιγότερα μωρά. Συγκεκριμένα 6.143 από 6.426 που είχαν γεννηθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Βέβαια τυρί εικόνα για τα αποτελέσματα της πανδημίας στον οικογενειακό προγραμματισμό θα  έχουμε όταν ενσωματωθούν τα στατιστικά στοιχεία των ερχόμενων μηνών, που θα συμπεριλαμβάνουν και τη δεύτερη καραντίνα. Όμως φαίνεται ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού και η οικονομική κρίση που την ακολούθησε γέννησαν… μόνο προβλήματα στα νοικοκυριά. Ο φόβος, η ανασφάλεια και η πολύμηνη αποχή από την εργασία άλλαξαν τα σχέδια των ζευγαριών σε διεθνές επίπεδο, καθώς η μείωση των γεννήσεων δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη που σάρωσε η πανδημία.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι γεννήσεις αναμένεται να μειωθούν το 2021 από 300.000 έως 500.000, καθώς το 34% των γυναικών αποφάσισε είτε να καθυστερήσει τα σχέδια για την απόκτηση παιδιού είτε να κάνει λιγότερα παιδιά απ’ όσα επιθυμούσε πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού. Επίσης, σύμφωνα με υπάρχουσα μελέτη, το 50% των ενηλίκων που ρωτήθηκε απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας μείωσε τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Share.

Comments are closed.