Categories: Εκπαίδευση

Σήμερα «κληρώνει» για γυμνάσια και λύκεια – Οι λοιμωξιολόγοι αποφασίζουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις

Σήμερα θα  μάθουμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις, που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι, σχετικά με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.
Όλα δείχνουν ότι πάμε ολοταχώς για το άνοιγμά τους, με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου, καθώς όπως τονίζουν ειδικοί μα και κυβερνητικά στελέχη εδώ και μέρες, το άνοιγμα των σχολείων είναι η «πρώτη προτεραιότητα». Οι ειδικοί θα κρίνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν  αναφορικά με τις επιπτώσεις του ανοίγματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  αλλά του λιανεμπορίου, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα.
Πάντως στην πλειοψηφία της επιτροπής επικρατεί η άποψη πως θα ήταν καλό να γίνει το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου και όχι αυτή την προσεχή εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» που διαφωνούν με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τα λύκεια, θεωρώντας πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.
«Στις 25/1 η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα. Να δούμε πού θα κατασταλάξει το πράγμα. Προηγείται το άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι γονείς να φέρουν φαΐ στο σπίτι», επισημαίνει μέλος της επιτροπής, ενώ και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.
Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ωστόσο τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο».
Την ίδια άποψη με την κ. Γκάγκα  εκφράζει και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «τα κρούσματα πηγαίνουν σε ελεγχόμενους αριθμούς και επίπεδα. Υπάρχει μια τεράστια πίεση στην κοινωνία και την οικονομία. Επομένως, ήταν αναγκαίο να αποσυμπιεστούν τα πράγματα. Το άνοιγμα των σχολείων δίνει τεράστια ελευθερία, ψυχολογική και κοινωνική στις οικογένειες και δεν έχει μεγάλη επίπτωση στη μετάδοση γιατί έτσι και αλλιώς οι άνθρωποι συναντιούνται στα σπίτια χωρίς μάσκες».
«Eάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν χειροτερεύουν θα πρέπει σε μία με δύο εβδομάδες να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε και η κυρία Μαρία Τσολιά, και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν αυτή την Παρασκευή θα βγάλουμε συμπεράσματα αλλά έχουν προτεραιότητα τα σχολεία».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας, υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ότι προηγούνται τα σχολεία στο άνοιγμα, ενώ η εστίαση θα ανοίξει τελευταία.
Στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων και των λυκείων, αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, προχθές στη Βουλή. «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα για το τι αναμένεται να συμβεί σήμερα. Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η διά ζώσης διδασκαλία στα γυμνάσια και τα λύκεια είναι θέμα χρόνου και επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Σοκ στο Μεσολόγγι: 15χρονος υπό την απειλή μαχαιριού λήστεψε13χρονο

Ένα ακόμη περιστατικό παραβατικότητας και βίας ανηλίκων απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές αυτή τη φορά στο Μεσολόγγι. Σύμφωνα…

4 ώρες ago

Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπάρχουν θύματα – Το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του

Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο οι Χούθι. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου…

10 ώρες ago

Ερώτηση στη Βουλή του Στέφανου Παραστατίδη για την Ελληνική PISA

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ…

11 ώρες ago

Βαγγέλης Βουτσινάκης* : Ζωή κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό…

...Αυτή η εμβληματική -τολμώ να γράψω- αποστροφή του Παναγή Παναγιωτόπουλου* όταν αναφέρεται στις κοινές προσλαμβάνουσες,…

14 ώρες ago

ΔΟΕ: Διοργάνωση  25ου Πανελληνίου – Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ακριτίδεια 2024»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδα (Δ.Ο.Ε.) και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.), σε συνεργασία με…

16 ώρες ago

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο για το bonus στα πολυώροφα κτίρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του ζητά…

1 ημέρα ago