Ανοίγουν oριστικά Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου [Βίντεο]

0

Το «πράσινο φως» έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα mόνο των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές» όπου εκεί ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια συνεχίζουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Σημειώνεται ότι τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. 
Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Κεραμέως: Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς
«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στη σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα». Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
«Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», τόνισε η υπουργός.

Τα μέτρα πρόληψης
Κατά την εφαρμογή στροφή των μαθητών στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,

τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είπε, μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο «περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τεστ τους εκπαιδευτικούς
Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Το testing είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ με τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό

Share.

Comments are closed.