Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: 5.881 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.304 στην Αττική – Έτσι θα γίνει ο εμβολιασμός στα νησιά [Βίντεο]

0

Ανακοινώσεις έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, όπου αναπτύχθηκε το σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία” και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.
«Σήμερα μίλησα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, που μου ανέφερε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων είναι 480, με μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως υψηλό επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζουν η Δυτική Αττική, η Θάσος και η Βοιωτία.
Παράλληλα τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 5.881 εκ των οποίων τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.
Επιπλέον σημείωσε ότι ο ϊός παρουσιάζει έξαρση στις ηλικίες 45 έως 54 ετών και 65 έως 74 ετών, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες.
Από τους 293 διασωληνωμένους, 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών, ποσοστό 38%, ενώ νοσηλεύονται συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας με Covid-19 πάνω από 1.400 άτομα.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ Covid-19, κατειλημμένες είναι το 50% σε όλη την επικράτεια, στην Αττική το 59% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.
Η Μίνα Γκάγκα, από την πλευρά της, δεν έκρυψε ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία, αλλά είναι θέμα προς διερεύνηση. «Η μετάλλαξη φαίνεται να ανταποκρίνεται στα εμβόλια», είπε και σημείωσε: «Πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα».
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, παίρνοντας το λόγο, ανακοίνωσε ότι από αύριο θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και οι πολίτες από 80 έως 84 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν. Τα ραντεβού θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή από τις 18:00.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στα νησιά
O Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ανέλυσε τις φάσεις του σχεδίου για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών. Στα νησιά όπου οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 1.000 ο εμβολιασμός θα γίνει σε μια βάση. Στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει εμβολιασμός στο Καστελόριζο.

Σε τέσσερις φάσεις ο εφοδιασμός των νησιών με εμβόλια:

  • Σε 18 νησιά όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες, ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη από τις 11 Ιανουαρίου και ο εφοδιασμός πραγματοποιείται με τακτικές αεροπορικές πτήσεις.
  • Σε συνολικά 12 νησιά, με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου για τους πολίτες άνω των 85 ετών. Θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εθνικής επιτροπής. Και σε αυτή τη φάση, η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά αεροπορικώς.
  • Σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 ως 3.500 κατοίκους, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σύστημα εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων.
  • Σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους, ο εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον κάποιος πολίτης, άνω των 18 ετών, το επιθυμεί, άνω των 18 ετών.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με την ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό

Share.

Comments are closed.