Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα…..20 Ιανουαρίου 1946.Ο Μαγγανάς σπέρνει το θάνατο στην Καλαμάτα

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου 1946, ο Βαγγέλης Μαγγανάς από τα Κρεμμύδια, Πυλίας, με τη συμμορία του εισέρχεται στην Καλαμάτα. Αρχικά κινήθηκε προς τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος όπου ελευθέρωσαν τους συλληφθέντες χίτες Φλέσσα και Παναγιωτακόπουλο που δυο μέρες πριν στο Καφενείο του Κατσαρού είχαν σκοτώσει τον ιδιοκτήτη Νίκο Κατσαρό και το γεωπόνο Θανάση Λαφαζάνο και είχαν τραυματίσει σοβαρά τον Ανδρέα Λινάρδο φοιτητή, το Μιχάλη Ζαγαρέλο υποδηματοποιό, τον Ηλία Χρυσοβέργη δημόσιο υπάλληλο και το Βασάκο τραπεζικό υπάλληλο. Επίσης, ο Μαγγανάς ελευθέρωσε και 15 ακόμη δοσίλογους.
Στη συνέχεια κατέστρεψε τυπογραφείο έκδοσης κομμουνιστικών εντύπων και προχώρησε σε εκτεταμένες συλλήψεις αριστερών.
Επίσης, προσπάθησε  να αιχμαλωτίσει 400 κρατούμενους που βρίσκονταν στο εργοστάσιο ”Καρέλια” χωρίς να τα καταφέρει αφού εμποδίστηκε από τη Χωροφυλακή.
Στην Καλαμάτα σκότωσε έξι άτομα και έφυγε από την πόλη παίρνοντας μαζί του 80 περίπου αιχμαλώτους.
Μετά την αποχώρηση των ενόπλων, συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, το δήμαρχο Παλαμάρα, τον συνταγματάρχη Κετσέα, το διευθυντή της UNRRA, έναν ιεροκήρυκα καθώς και το νεαρό δικηγόρο Περρωτή με στόχο να διαπραγματευθούν την απελευθέρωση των κρατουμένων. Τελικά, η επιτροπή κατάφερε να τον πείσει και ελευθέρωσε τους αιχμαλώτους, εκτός από έξι που τους είχε ήδη εκτελέσει.

Share.

Comments are closed.