Γιάννης Μαγκριώτης*: Κρίσεις μεγαλείου στα εύκολα, αφωνία στα δύσκολα, στην κυβέρνηση

0

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της χώρας μας στο Ιόνιο ως επέκταση της χώρας, όπως το 1947 με την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό των Δωδεκανήσων.
Τέτοια κρίση μεγαλείου με ταυτόχρονη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια.
Στο Ιόνιο επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και καμιά χώρα δεν το αμφισβητούσε.
Στο ερώτημα: γιατί δεν τον έκαναν οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων από το 1996, τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενσωμάτωσε το δίκαιο της θάλασσας στο εθνικό δίκαιο, μέχρι σήμερα, η απάντηση είναι για δύο λόγους:
1. Γιατί οι κυβερνήσεις εκτιμούσαν ότι έτσι θα αποδυναμώνονταν το δικαίωμα της χώρας να τα επεκτείνει στο Αιγαίο.
2. Γιατί δεν δεχόταν να έχουν περιορισμένη επήρεια στην διαμόρφωση της ΑΟΖ τα Διαπόντια νησιά, όπως και την δυνατότητα των Ιταλών αλιέων να συνεχίσουν να ψαρεύουν στα όρια των έξι μιλίων.
Η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε στρατηγική και ταυτόχρονα παραχώρησε στην Ιταλία και τα δύο δικαιώματα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι συγκρίνει την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, που ήταν ελληνικά, και τα πήρε η Ελλάδα, μετά την ήττα της Ιταλίας, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
Όμως μέχρι τώρα, δεν έχει πει κουβέντα για την απαράδεκτη σιωπή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, όταν ο δεύτερος δήλωνε ότι θα το πληρώσει ακριβά η Ελλάδα εάν δεν αποδεχθεί τους όρους του διαλόγου που προτείνει η Τουρκία.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 211 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.