Ζέφη Δημαδάμα*: Το κύμα που ξεκίνησε με τη Μπεκατώρου, να γίνει τσουνάμι που θα αποδώσει δικαιοσύνη

«Θυμώνω όμως με τους υποκριτές, οι οποίοι θα βγουν υποκριτικά να στηρίξουν μεν, αλλά καθημερινά αποδεικνύονται “τέρατα σεξισμού” διαιωνίζοντας στερεότυπα ακόμη και με δημόσια παρουσία και λόγο», αναφέρει η Ζέφη Δημαδάμα με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και συνεχίζει «Είναι η ώρα να στηρίξουμε κάθε γυναίκα για να μιλήσει ανοιχτά, ώστε το κύμα που ξεκίνησε να γίνει τσουνάμι που θα λυτρώσει, θα απελευθερώσει και θα αποδώσει δικαιοσύνη. Αυτή να είναι μόνο η αρχή!»

Αναλυτικά το κείμενο της Ζέφης Δημαδάμα, με αφορμή την καταγγελία της  Σοφίας Μπεκατώρου:
«Ανοίγεις το κουτί με τους εφιάλτες σου, μιλάς για όσα βίωσες, παρά τη θέληση σου, από ένα αδίστακτο θύτη και η αντίδραση είναι η αδιαφορία, η χλεύη, η ειρωνεία και η στοχοποίησή σου. Η δική σου στοχοποίηση, όχι του θύτη.
Γιατί το στερεότυπο είναι εκεί και το γνωρίζω προσωπικά πολύ καλά. Γιατί εσύ φταις που σε κακοποίησε, σε παρενόχλησε, σε βίασε. Γιατί εσύ ντύθηκες προκλητικά, γιατί εσύ τον εμπιστεύτηκες, γιατί εσύ χαμογελούσες συχνά, γιατί σίγουρα “εσύ κάτι δεν έκανες καλά”…
Με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα για την κακοποίησή της από έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας, ο οποίος θυμίζω συνόδευε θεσμικά τα νέα παιδιά σε ταξίδια για αγώνες, άρχισε μια θύελλα δημοσιευμάτων, μηνυμάτων, σχολιασμών.
Η Ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας με τη λιτή ανακοίνωσή της δεν άφησε καμιά αμφιβολία για την “ευαισθησία” της (!) αποκαλύπτοντας την ελληνική μισογυνική πραγματικότητα, και έδειξε να ενοχλείται, να θίγεται και να “ζητά και τα ρέστα” σχεδόν από το θύμα.
Η καταδίκη που περιμέναμε δεν ήρθε ούτε από την ομοσπονδία, ούτε από το χώρο του αθλητισμού. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν το θέμα με θετικά και υποστηρικτικά μηνύματα, χωρίς να λείπουν ωστόσο και τα καυστικά, απογοητευτικά σχόλια για την καταγγελία της αθλήτριας.
Δεν θυμώνω με καμιά γυναίκα που παλεύει ακόμη με τους δαίμονές της, που φοβάται ή που προσπαθεί να ξεχάσει ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν ή στο παρόν, γνωρίζοντας την διαπόμπευση που θα ακολουθήσει, αλλά και την μακρά πορεία ως το δικαστήριο και την καταδίκη του κάθε θύτη.
Θυμώνω όμως με τους υποκριτές, οι οποίοι θα βγουν υποκριτικά να στηρίξουν μεν, αλλά καθημερινά αποδεικνύονται “τέρατα σεξισμού” διαιωνίζοντας στερεότυπα ακόμη και με δημόσια παρουσία και λόγο. Αυτοί για παράδειγμα που με ευκολία “στέλνουν τις γυναίκες στο κομμωτήριο” ή αυτοί που διατυμπανίζουν περήφανοι ότι θέλουν τις γυναίκες αποκλειστικά και μόνο στο σπίτι και στο νοικοκυριό.
Στον αθλητισμό, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, δίπλα μας, παντού συμβαίνουν ανάλογα φαινόμενα. Είναι η ώρα το απόστημα αυτό να σπάσει.
Είναι η ώρα να στηρίξουμε κάθε γυναίκα για να μιλήσει ανοιχτά, ώστε το κύμα που ξεκίνησε να γίνει τσουνάμι που θα λυτρώσει, θα απελευθερώσει και θα αποδώσει δικαιοσύνη. Αυτή να είναι μόνο η αρχή!
»

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δείτε τα 29 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.