Οι Λοιμωξιολόγοι «φρενάρουν» το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων – Τους φοβίζει το ταυτόχρονο άνοιγμα Δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου

0

Όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων μετατίθεται για το μέλλον, δεδομένου ότι δίδεται προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Οι λοιμωξιολόγοι μέχρι τώρα έχουν τονίσει ότι και το λιανεμπόριο και η Δευτεροβάθμια δεν μπορούν ταυτοχρόνως, επομένως το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας μετατίθεται για το μέλλον
Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων δεν συμφωνούν για το ταυτόχρονο άνοιγμα επειδή φοβούνται νέα έξαρση της επιδημίας στη χώρα.  Βεβαίως το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, καθώς αρκετοί ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή στα θρανία των μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις..
Υπενθυμίζουμε ότι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου ή και ολόκληρου του Λυκείου, εξετάστηκε και απορρίφθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. 
Όμως και από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει προβληματισμός. Ήδη η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει αναφερθεί σε υπάρχουσες πρακτικές δυσκολίες σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία μόνο της Γ Λυκείου. Η υπουργός θα επιθυμούσε το άνοιγμα ολόκληρου του Λυκείου. Η ίδια πάντως έχει διευκρινίσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί όπως κάνουμε για κάθε απόφαση που αφορά στην Παιδεία». Επιχειρησιακά, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν το υποδείξει η επιτροπή.

Τι Λένε μέχρι τώρα οι ειδικοί
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εμφανίστηκε αντίθετος με το άνοιγμα του γυμνασίου και των άλλων τάξεων του Λυκείου, πλην της Γ’ Λυκείου, λέγοντας: «Σε μια τέτοια περίπτωση (πλήρους ανοίγματος των σχολείων) το μοντέλο μάς δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας θα ξέφευγε και πάλι και θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα. Χωρίς την Γ’ λυκείου, δεν έχουμε εισαγάγει ακόμη αυτή την παράμετρο, θεωρούμε όμως ότι ο επηρεασμός δε θα είναι μεγάλος, αλλά μόνο με το click away οι υπολογισμοί μας καταλήγουν σε υποφερτά επίπεδα κρουσμάτων. Το θετικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα».

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί, είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.
Ενώ και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί». 
Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της επιτροπής να μην ανοίξουν ακόμη Γυμνάσια και Λλύκεια, παραπέμποντας στο μέλλον, λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων, και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Share.

Comments are closed.