Παραπομπή Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης για την εισβολή στο Καπιτώλιο

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ζουν ιστορικές στιγμές καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, μετά την βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο κατά την οποία πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές, ενώ 10 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής.
Βέβαια είναι απίθανο η παραπομπή αυτή είναι οδήγησε σε δίκη στη Γερουσία και την καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του,  γιατί το χρονικό διάστημα είναι απελπιστικά λίγο.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.
Λίγο νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους, καλώντας τούτη τη φορά τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.
Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά “από όλους τους Αμερικανούς” να επικρατήσει ηρεμία. “Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους“, έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.
Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ“, προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

Νάνσι Πελόζι: Ο Τραμπ συνιστά προφανή και άμεσο κίνδυνο
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.
«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.
Επί ποδός η Εθνοφρουρά
Την ίδια ώρα, η Εθνοφρουρά παρακολουθεί στενά επί 24ώρου βάσης το αμερικανικό Καπιτώλιο, μετά τις βίαιες ταραχές της περασμένης εβδομάδας και μέλη της, εκτός υπηρεσίας, κοιμήθηκαν στους διαδρόμους και κάτω από την προτομή του στρατηγού Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Αν και οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του Κογκρέσου από τουλάχιστον την περασμένη Παρασκευή, πιο πριν δεν ήταν οπλισμένοι με τουφέκια. Τώρα, ορισμένοι από τους 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, κυκλοφορούν με το όπλο στο χέρι.

Share.

Comments are closed.