Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……12 Ιανουαρίου 1921. Πέθανε ο «πατέρας» της λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 12 Ιανουαρίου 1921, πέθανε ο «πατέρας» της λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης. Γεννήθηκε στο χωριό Γιάννιτσα (Ελαιοχώριο Καλαμάτας) και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου και τελείωσε το σχολείο.
Από τα μαθητικά του χρόνια είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή ζωή και, μαθητής γυμνασίου ακόμα, άρχισε να δημοσιεύει λαογραφικές μελέτες σε περιοδικά, όπως η Ευτέρπη και η Πανδώρα.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλολογία (1868-1872) και νομικά (18741875) και το 1870 έγινε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» εξέδωσε από κοινού με τον Σπυρίδωνα Λάμπρο τα Νεοελληνικά Ανάλεκτα Παρνασσού. Το 1871 βραβεύτηκε για τη μελέτη του Νεοελληνική Μυθολογία. Στο διάστημα 18761880 παρακολούθησε σπουδές στο Μόναχο, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον βυζαντινολόγο Καρλ Κρουμπάχερ.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το 1884 κατέλαβε θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, αρχικά ως Τμηματάρχης Μέσης Εκπαίδευσης και έπειτα Γενικός Διευθυντής. Εισηγήθηκε μάλιστα τη διδασκαλία της δημοτικής στα σχολεία. Το 1890 έγινε καθηγητής Μυθολογίας και Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου διατέλεσε και πρύτανης.
Στο διάστημα 1889-1890 ήταν συνδιευθυντής του περιοδικού Εστία, μαζί με τον Γεώργιο Δροσίνη. Το 1908 ίδρυσε την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (ο ίδιος είχε εισηγηθεί τον όρο «λαογραφία» ως αντίστοιχο των ευρωπαϊκών όρων Folklore και Volkskunde), το 1909 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού Λαογραφία και το 1918 ίδρυσε το Λαογραφικό Αρχείο.
Ο Πολίτης συστηματοποίησε το έργο της λαογραφίας, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα των εκδηλώσεων του παραδοσιακού βίου: μνημεία λόγου (τραγούδια, παροιμίες, ευχές, διηγήσεις κ.α.), κοινωνική οργάνωση, καθημερινή ζωή (ενδυμασία, τροφή, κατοικία), επαγγελματικό βίο (γεωργικό, ποιμενικό, ναυτικό), θρησκευτική ζωή, δίκαιο, λαϊκή φιλοσοφία και ιατρική, μαγεία και δεισιδαιμονικές συνήθειες, λαϊκή τέχνη, χορός και μουσική. Η ενθάρρυνση της μελέτης της παραδοσιακής ζωής αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη θεματική και την τεχνοτροπία των ποιητών της Γενιάς του 1880 και των εκπροσώπων της ηθογραφικής πεζογραφίας.

Τα σημαντικότερα έργα του είναι:

  • Μελέται επί του βίου των νεωτέρων Ελλήνων(2 τ., 1871-1874)
  • Σπυρίδων Λάμπρος, Νικόλαος Πολίτης, επιμ. (1896) (στα Γερμανικά).Die Olympischen Spiele 776 – 1896 (Τόμος Α’). Αθήνα, Λειψία, Λονδίνο: Καρλ Μπεκ, F. Volckmar, H. Grevel and co. σελ. 218. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010.
  • Παροιμίαι(4 τ., 1899-1902)
  • Παραδόσεις (1904)
  • Εκλογαί από τα τραγούδια του ελληνικού λαού (1914)

Πηγή: Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Πρωτομαγιά 2025 στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Η Πρωτομαγιά πλησιάζει και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει μια γιορτή με τραγούδι, χορό,…

5 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Η αριθμητική του Πρωθυπουργού θυμίζει δημιουργική λογιστική

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την…

6 ώρες ago

Όργιο με τις παράνομες συνταγογραφήσεις Ζάναξ (Xanax): Συνταγογράφησαν άλλα 200 κουτιά σήμερα παρά τις αποκαλύψεις

Παρά τις αποκαλύψεις που έκανε η εκπομπή Live News στις 23/4/2025, ότι  δυο γιατροί μέσα…

7 ώρες ago

ΣΟΚ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: 60χρονη ογκολογική ασθενής υπέστη εγκαύματα εν ώρα επέμβασης γιατί χάλασε ένα μηχάνημα

Ένα σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας, καθώς μια ασθενής έπαθε εγκαύματα στο χειρουργείο,…

7 ώρες ago

Έρευνα του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το DNA των κατοίκων της αρχαίας Καρχηδόνας ήταν περισσότερο ελληνικό παρά φοινικικό

Μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της αρχαίας Καρχηδόνας είχαν στενότερη γενετική σχέση…

21 ώρες ago

Καλοκαίρι στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων – Δηλώσεις συμμετοχής

Αυτό το καλοκαίρι ετοιμαστείτε για μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Εξοχών…

22 ώρες ago