Categories: Κοινωνία

Στρατιωτική θητεία: 12μηνο για όλους από τον Μάιο – Ποιες οι εξαιρέσεις

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί τις αλλαγές που είχε προγραμματίσει σχετικά με τη στρατιωτική θητεία. Pλέον όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν 12 μήνες, δηλαδή τρεις μήνες περισσότερο από ότι είναι σήμερα, ανεξάρτητα αν κατατάσσονται στο Πολεμικό Ναυτικό, είτε στην Πολεμική Αεροπορία, είτε στον Στρατό Ξηράς
Ο λόγος της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, είναι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των στρατιωτικών μονάδων στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Βάσει του νέου σχεδιασμού, το πιθανότερο σενάριο είναι το 12μηνο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Γ’ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η θητεία σε όλα τα Όπλα θα έχει διάρκεια 12 μηνών, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη να παραμείνει στους 9 μήνες για όσους επιλέξουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους νεοσύλλεκτους προκειμένου να επανδρώσουν τις μονάδες στα σύνορα και να υπηρετήσουν τρεις μήνες λιγότερο.
Στόχος είναι να αυξηθεί το έμψυχο δυναμικά στις Ένοπλες Δυνάμεις φτάνοντας τις 133.000. Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» του προσωπικού στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και φαντάρους σε 93.500.
Επίσης εκτός της αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες, το σχέδιο του Υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει προσλήψεις 2.600 ΕΠΟΠ.
Την ίδια στιγμή, στο ΥΠΕΘΑ ετοιμάζουν και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για αυτούς που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να καταταγούν.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο για το bonus στα πολυώροφα κτίρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του ζητά…

4 ώρες ago

Ανδρουλάκης από Γρεβενά: Το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του – Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού

Διάχυτη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 δήλωσε ότι έχει, από τα Γρεβενά, ο Νίκος…

12 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος*: Αντίθετο της σημερινής πολιτικής σταθερότητας είναι η λογική

Κάθε πρωί, μου αρέσει να διαβάζω τις ειδήσεις από «δεύτερο χέρι», από ανθρώπους που βλέπουν…

14 ώρες ago

Χαλάνδρι: Η λογοτεχνία συνάντησε την ιστορία στο εργαστήριο του Δήμου για παιδιά «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»

Το πρότζεκ «Καρυάτιδες» αποτέλεσε σημαντική στιγμή του εργαστηρίου «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» που πραγματοποιείται…

15 ώρες ago

Χάρης Ρώμας: Όταν τσουγκρίζουμε αυγά, δεν (πολυ)τσουγκρίζουμε παρατάξεις

Αντιπροσωπεία της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως», με επικεφαλής τον Χάρη Ρώμα έδωσε το παρόν στις…

15 ώρες ago

Xάρης Δούκας*: Καλύτερη Συνεργασία, Καλύτερο Μέλλον

Ως δήμαρχος της Αθήνας, τους τελευταίους μήνες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με δημάρχους πολλών…

22 ώρες ago