Μέρα μεσημέρι ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός – Πληροφορίες για υπουργεία και ονόματα

0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις οριστικές του αποφάσεις και ύστερα από 18 μήνες προχωρά στον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, Ο οποίος θα ανακοινωθεί, μάλλον,  σήμερα το μεσημέρι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός κορμός της Κυβέρνησης θα παραμείνει ίδιος καθώς κρίνεται ότι ανταπεξήλθε με επιτυχία στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί, τόσο στην κρίση στον Έβρο, και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθ’ όλη την χρονιά, όσο και στο μέτωπο του κορονοϊού, μιας κρίσης δημόσιας υγείας, με πολλές οικονομικές και άλλες συνέπειες.
Σε γενικές γραμμές,  σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν μετακινήσεις και πρωτοκλάσατων υπουργών και έξοδος ορισμένων από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ υφυπουργοί που ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στα καθήκοντα τους θα αναβαθμιστούν. Επιπλέον χαρακτηριστικό  αυτού του ανασχηματισμού θα είναι η είσοδος στο υπουργικό σχήμα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, αρκετών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Η απόφαση,  από  ό,τι μαθαίνουμε,   για το νέο υπουργικό έχουν ήδη ληφθεί από χθες πρωί και ξεκίνησαν οι επαφές με υπουργούς και βουλευτές.
Σύμφωνα με Αυτές τις πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Μάκης Βορίδης αναμένεται να αναβαθμιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος εκτιμάται ότι μένουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης.
Αν δεν υπάρξουν ανατροπές από κάποια καραμπόλα της τελευταίας στιγμής, αμετακίνητοι στα υπουργεία τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου φέρεται να αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης με τον Στέλιο Πέτσα να μετακινείται σε θεσμικό υπουργείο
Επίσης ως αναπληρωτές Παραμένουν ο Θοδωρής Σκυλακάκης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Εξωτερικών, ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Γιώργο Κουμουτσάκο στο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης αν μετακινηθεί θα αναλάβει κάποιο υπουργείο όπως το Ενέργειας, για το οποίο όμως ακούγεται και το όνομα του Κώστα Σκρέκα.
Ονόματα νέων που αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση ακούγονται  του Θοδωρή Ρουσόπουλου για το Υπουργείο Τουρισμού. Πάντως οι περισσότερες αλλαγές που θα γίνουν θα αφορούν θέσεις υφυπουργών.  Εκτός του κ. Λιβανού και του κ. Ρουσόπουλου, όπως έχουμε προαναφέρει,  εκτιμάται ότι θα εισέλθουν  στο κυβερνητικό σχήμα ο Γιώργος Κατσαφάδος, ο Γιάννης Οικονόμου(πιθανότατα στο υπουργείο Παιδείας) και ο Γιώργος Στύλιος. Στις θέσεις που έχουν σήμερα αναμένεται να παραμείνουν ο Λευτέρης Αυγενάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο Γιώργος Ζαβός, ο Χρίστος Δήμας, ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γιώργος Γεωργαντάς.
Όσον αφορά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με εξαίρεση την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κοντά του στις θέσεις που έχουν σήμερα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ενώ το σχήμα αναμένεται να ενισχύσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Share.

Comments are closed.