Είναι άνθρωπος με πολλά ονόματα – Άγιος Νικόλαος, Νικόλαος Μύρας, Νικόλαος ο Θαυματουργός, Νικόλαος του Μπάρι, Σιντερκάλας και φυσικά, Άγιος Βασίλης.
Εκτός από τη μορφή που συνδέουμε με τη χριστουγεννιάτικη δωρεά, ο Άγιος Νικόλαος είναι επίσης ο προστάτης άγιος των ναυτικών (γνωστός ως «Άρχοντας της Θάλασσας» στην Ελλάδα), έμποροι, τοξότες, κλέφτες, παιδιά, ενεχυροδανειστήρες και μαθητές σε διάφορες πόλεις και χώρες σε όλη την Ευρώπη.
Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλαος;
Ένα αγόρι που ονομάζεται Νικόλαος γεννήθηκε στη Λυκία της Ελλάδας (τώρα μέρος της Τουρκίας), σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, τον Μάρτιο 270 για να είμαστε ακριβείς. Ήταν ο μόνος γιος των πλούσιων γονέων που πέθαναν σε μια επιδημία όταν ο Νικόλαος ήταν ακόμη αρκετά νέος.
Μετά από αυτήν την τραγωδία, ο Νικόλαος πήγε να ζήσει με τον θείο του, έναν επίσκοπο, και έγινε ο ίδιος ιερέας και στη συνέχεια έγινε επίσκοπος Μύρων.
Ο επίσκοπος Νικόλαος ήταν ένας από τους επίσκοπους που υπέγραψαν το Κρητικό Νίκαιο, το οποίο είναι ένα έγγραφο που αποτελεί τον κύριο ορισμό του Χριστιανισμού για τους περισσότερους Χριστιανούς.
Σε έναν μύθο γι ‘αυτόν, ο Νικόλαος βοηθά τρία παιδιά όταν δολοφονούνται από έναν χασάπη και πρόκειται να πουληθούν ως ζαμπόν (ή κρεατόπιτες ανάλογα με το μύθο που ακούτε). Οι προσευχές του Νικολάου αναστήσουν τα τρία παιδιά, σώζοντας τα από τη μοίρα τους στο στυλ του Sweeney Todd. Αυτή η ιστορία μας δίνει μια καλή ιδέα για το γιατί ο Άγιος Νικόλαος είναι γνωστός ως προστάτης των παιδιών.
Τα λείψανα του (λείψανα) βρίσκονται τώρα χωρισμένα μεταξύ Μπάρι και Βενετίας στην Ιταλία και εκτελούν ένα άλλο θαύμα σε τακτική βάση. Λέγεται ότι κάθε χρόνο τα λείψανα του στο Μπάρι παράγουν ένα υγρό που έχει θαυματουργές δυνάμεις. Υπάρχουν πιθανές φυσικές εξηγήσεις για αυτό, αλλά γιατί χαλάτε την ιστορία ενός θαύματος;
Από πού προέρχεται η παρούσα παράδοση;
Ο Νικόλαος ανέπτυξε μια μάλλον υπέροχη συνήθεια να δίνει κρυφά δώρα στους ανθρώπους – έκανε πράγματα όπως να βάζει νομίσματα στα παπούτσια των ανθρώπων.
Σε μια από τις πιο διάσημες ιστορίες για αυτόν, ο Νικόλαος έμαθε για έναν φτωχό άνδρα με τρεις κόρες που δεν μπορούσαν να τους προμηθευτούν προίκα. Αντί να αφήσει την ιστορία να παίζει, με τις κόρες να καταφεύγουν στην πορνεία, ο Νικόλαος βοήθησε κρυφά την οικογένεια περνώντας από το σπίτι τη νύχτα και ρίχνοντας ένα πορτοφόλι γεμάτο χρυσά νομίσματα για κάθε κόρη μέσα από το παράθυρο.
Αυτό το δώρο στα σπίτια άλλων ανθρώπων υπό την κάλυψη του σκοταδιού εμμένει στην παράδοση του Άγιου Βασίλη.
Πότε πρέπει να γιορτάσουμε τον Άγιο Νικόλαο;
Η γιορτή του Αγίου Νικολάου είναι 6 Δεκεμβρίου. Πολλές κοινότητες γιορτάζουν ακόμα αυτήν την ημερομηνία. Γιατί στις 6 Δεκεμβρίου; Επειδή αυτή είναι η ημερομηνία που πέθανε το έτος 343 σε ηλικία 73 ετών.
Οι μοναχές στα μεσαιωνικά χρόνια λέγεται ότι άφησαν ανώνυμα καλάθια τροφίμων και ρούχων στα κατώφλια όσων χρειάζονται κάθε 6 Δεκεμβρίου. Και οι ναυτικοί επισκέφτηκαν τις εκθέσεις του Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου για μικρά δώρα που έδωσαν στα παιδιά τους εκείνη την ημερομηνία «από τον Άγιο Νικόλαο», σώζοντας τα μεγαλύτερα δώρα για τα Χριστούγεννα.
Γιατί λοιπόν να συνδέσουμε τον Άγιο Νικόλαο με την παραμονή των Χριστουγέννων;
Φαίνεται ότι η λογοτεχνία είχε μεγάλη σχέση με αυτό.
Το 1821, το πρώτο λιθογραφημένο βιβλίο της Αμερικής, το Children Friend, περιείχε μια ιστορία για τον Άγιο Βασίλη και θεωρείται ότι είναι το πρώτο που τον επισκέφτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, αντί για τις 6 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, ήρθε το ποίημα του 1823 «Η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα» ή «Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο», όπως ήταν αρχικά γνωστό, από τον Clement Clark Moore.
Αυτό το ποίημα, που είναι τώρα ένα αγαπημένο yuletide, είδε τον χαρακτήρα του Αγίου Νικολάου να επισκέπτεται και να παραδίδει δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων και επίσης τον μετέτρεψε σε ένα «ευχάριστο παλιό ξωτικό».
Από πού προέρχεται το κόκκινο κοστούμι με τις γούνες;
Όλοι γνωρίζουμε τη θεωρία σχετικά με την Coca-Cola που χρησιμοποιεί το Santa στο υλικό μάρκετινγκ και του δίνει ένα κόκκινο παλτό Λοιπόν, δεν είναι απολύτως αλήθεια.
Η Coca-Cola διαδόθηκε πράγματι με την εικόνα με μια σειρά διαφημίσεων που ξεκίνησαν το 1931, αλλά ο Άγιος Βασίλης είχε ντύθει με κόκκινο χρώμα για λίγο πριν από αυτό. Πιστεύουμε ότι το όραμα του Άγιου Βασίλη με ένα κόκκινο κοστούμι προήλθε για πρώτη φορά από τον εικονογράφο Thomas Nast, ο οποίος τον είχε κόκκινα ήδη από το 1869. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του Άγιου Βασίλη, επισκεφθείτε το Κέντρο του Αγίου Νικολάου .
Η δέσμευση του δημάρχου Μάριου Ψυχάλη και της διοίκησης του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για…
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών,…
Μπορεί στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην παιδεία οι κυβερνητικές επιδόσεις να μην είναι καλές,…
Σύμβολο αντίστασης των γυναικών στο Ιράν κατά των αυστηρών κανόνων του Ιράν έγινε η φοιτήτρια…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Χαλανδρίου «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», στο πλαίσιο…
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής…