Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε, όπως λέει, μια ακόμη μεγάλη εθνική επιτυχία, με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, η οποία μάλιστα γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, γιατί ενοχλεί την Τουρκία, όμως δεν λέει πως προκύπτει αυτό.
Η Τουρκία έχει επεκτείνει εδώ και πολλά χρόνια τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στην Μαύρη θάλασσα, και δεν θυμάμαι να ενόχλησε κανέναν στην Ελλάδα. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο, την καλέσαμε να βρούμε συμφωνία, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, και στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση της χώρας μας δηλώνει ότι, μετά την επιτυχημένη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία, προχωρήσαμε στην επέκταση στα 12 μίλια.
Την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία την είχαμε οριοθετήσει το 1977, όταν ήμασταν και πάλι στριμωγμένοι από την Τουρκία, η οποία με το «Χόρα», έφθασε να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στα όρια των έξι μιλίων από την Θάσο.
Τότε δεχθήκαμε περιορισμένη υφαλοκρηπίδα για τους Οθωνούς και έτσι η Ιταλία υπέγραψε μια ευνοϊκή για εκείνη συμφωνία.
Ταυτόχρονα επιτρέψαμε τα Ιταλικά αλιευτικά να ψαρεύουν στα όρια των έξι μιλίων από τις ελληνικές ακτές, ειδικά σε μια αλιευτική περιοχή πλούσια σε αλιεύματα γαρίδας, κοντά στην Κεφαλλονιά.
Πριν μερικούς μήνες, πάλι στριμωγμένοι από την Άγκυρα, υπογράψαμε συμφωνία για την ΑΟΖ, που ήταν ήδη δεσμευτική από την συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα, αποδεχόμενοι την περιορισμένη επήρεια στην διαμόρφωση της ελληνικής ΑΟΖ των Οθωνών.
Όμως ταυτόχρονα υπογράψαμε την οριστική παραχώρηση του δικαιώματος στους Ιταλούς αλιείς να ψαρεύουν στα έξι μίλια, ακόμη και όταν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στα 12.
Γι’ αυτή την συμφωνία πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας μάλιστα ότι, μεγάλωσε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό των Δωδεκανήσων το 1948.
Πανηγυρίζουν, για μια παραχώρηση, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα δύο γεγονότα:
Αλήθεια, πως τους διαφεύγει ότι η τελική στάση της Γαλλίας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη, καθορίστηκε από την συμφωνία με την Μέρκελ για να στηρίξει τους Γάλλους ψαράδες, στην επικείμενη συμφωνία για το Brexit με την Βρετανία;
Τελικά εμείς πήραμε τα καλά λόγια στην Σύνοδο Κορυφής και οι Γάλλοι, Ισπανοί και Πορτογάλοι αλιείς, 5,5 χρόνια, παράταση της δυνατότητας να ψαρεύουν και μετά το Brexit, μέσα στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας.
Ναι, για 5,5 χρόνια μόνο, ενώ εμείς δώσαμε στην Ιταλία το ίδιο δικαίωμα για πάντα.
Αλήθεια πως μπορούν να βαφτίζουν αυτήν την συμφωνία εθνική επιτυχία και μάλιστα του μεγέθους της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό του 1948;
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 207 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…