Πέθανε ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Κατσιλιέρης

0

Γεννήθηκε το 1947 στη Μικρομάνη Μεσσηνίας και ζούσε μόνιμα στην Καλαμάτα. Ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Γεωργία Σταθάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μια κόρη. Ο πατέρας του υπήρξε καθηγητής φιλόλογος στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και η μητέρα του αγρότισσα.
Ήταν πτυχιούχος του Μαθηματικού της Αθήνας. Καθηγητής Μαθηματικών σε φροντιστήριο, Μεταλυκειακό Κέντρο Καλαμάτας, Οικονομικό νυχτερινό, Σχολή μαθητείας ΟΑΕΔ, Δημόσια κατωτέρα τεχνική σχολή.
Ο Πέτρος Κατσιλιέρης ξεκίνησε από την τοπική αυτοδιοίκηση, διετέλεσε αντιδήμαρχος και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του δημάρχου μετά την παραίτηση του Σταύρου Μπένου. Πολιτεύτηκε με ήθος. Την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε και την κομματική λειτουργία έλεγχαν μηχανισμοί πολιτικών προσώπων εκείνος απέφυγε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, με κόστος ίσως για την ανέλιξή του σε κάποια κυβερνητική θέση και τόνιζε ότι οι πολιτικοί πρέπει όχι να κατευθύνουν τα κομματικά μέλη αλλά να τους δίνουν κίνητρα να χειραφετηθούν πολιτικά

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

  • Μέλος του Δ.Σ. των Δημοκρατικών Μεσσήνιων Φοιτητών από το 1966 έως την 21η Απριλίου 1967.
  • Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας (Σεπτέμβρης του 1974).
  • Πρώτος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας το 1982, το 1986 και το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου (1983-84) και αντιδήμαρχος (1985-89).
  • Υποψήφιος Βουλευτής στη λίστα του ΠΑΣΟΚ το 1985.
  • Βουλευτής Μεσσηνίας με το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές Ιούνη και Νοέμβρη 1989 καθώς και στις εκλογές 1993, 1996, 2000 και 2004.
  • Ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» (Οκτώβρης του 1995).

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

  • Υπήρξε μέλος στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (2004-2007) και στο Συντονιστικό της όργανο.
  • Διετέλεσε μέλος των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Μορφωτικών Υποθέσεων, Αποτίμησης Τεχνολογίας, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών.
  • Υπήρξε Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ(1995 – 1998).
  • Εισηγήθηκε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τα νομοσχέδια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του φυσικού αερίου, της ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

Η είδηση του θανάτου του, έγινε γνωστή από ανάρτηση σε μέσα κοινωνική δικτύωσης, του π. Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιου «Αποχαιρετούμε ένα διαχρονικό αγωνιστή της Δημοκρατίας που με το ήθος, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, την ανιδιοτέλεια και την εργατικότητα συμπύκνωνε όλες αυτές τις αρετές που μαζί με την επιστημοσύνη αλλά και την αξιοσύνη ενός υποδειγματικού οικογενειάρχη συνθέτουν το προφίλ του πολιτικού Άνδρα πρότυπο.
Η παρακαταθήκη του πλούσια και συνάμα ανεξίτηλη, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Θα αποτελεί πάντα το φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους.
Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του.»

Έφυγε πριν λίγο από κοντά μας μια εμβληματική φυσιογνωμία της Μεσσηνίας, ο π. Βουλευτής Πέτρος Κατσιλιέρης.

Γεννήθηκε…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Πάζιος στις Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020

Share.

Comments are closed.