Τομέας Παιδείας ΚΙΝΑΛ: Πανεπιστημιακά πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα με αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις

0

Με ανακοίνωσή του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της με αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, που οδηγούν σε δυσλειτουργίες και υποβάθμιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της με αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, που οδηγούν σε δυσλειτουργίες και υποβάθμιση
Η υπουργός κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση, με τρία διαδοχικά νομοθετήματα, το τελευταίο με αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία, έχουν απεμπολήσει πλήρως τα δικαιώματα που παρέχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ελληνικής τριτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω των διαδικασιών αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σε κατόχους διπλωμάτων και πτυχίων. Μετέφεραν την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, που σε όλη την ΕΕ έχουν οι επαγγελματικοί φορείς, σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε τυπικά και αδιακρίτως να μπορεί να αναγνωρίζει κάθε τίτλο σπουδών, μεταξύ αυτών και τις χιλιάδες τίτλους των κολεγίων.
Κατεδαφίζουν με τον τρόπο αυτό το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, των διπλωμάτων και των πτυχίων τους, για χάρη των οικονομικών συμφερόντων λίγων σχολαρχών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα ιδρύματα και παρέχουν εκπαίδευση και πτυχία λειτουργώντας σε καθεστώς εμπορικού και όχι εκπαιδευτικού ιδρύματος, χωρίς αξιολόγηση παρόμοια με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ.
Για προφανείς λόγους δημόσιου συμφέροντος, αφού η επαγγελματική επάρκεια είναι κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, πρέπει να επανέλθει πάραυτα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των επαγγελματικών προσόντων στους υπεύθυνους επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις. Οι φορείς αυτοί και όχι κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου είναι σε θέση και οφείλουν να εξετάζουν ουσιαστικά, αλλά και σε εύλογο χρόνο, τα επαγγελματικά προσόντα που απορρέουν από κάθε είδους τίτλους σπουδών, ασκώντας το δικαίωμα που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες να απαιτηθούν επιπλέον πιστοποιημένες επαγγελματικές δεξιότητες  ή/και πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα.
Επιπλέον, με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, αντί να ενισχυθεί η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, δίνεται η δυνατότητα εισόδου πτυχιούχων των ιδιωτικών ΙΕΚ στα ΑΕΙ με ειδική  ρύθμιση, χωρίς να έχουν τα προαπαιτούμενα μορφωτικά και εκπαιδευτικά εφόδια.  Παράλληλα, το Υπουργείο κλείνει το μάτι στα διαφωνούντα ΑΕΙ ορίζοντας ποσοστό 0%-5%!
Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση χρειάζεται να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και να αποτελέσει διέξοδο ένταξης στην αγορά εργασίας και όχι απλά να αποτελεί έναν προθάλαμο προς τα ΑΕΙ. Αρκετά έχει υποβαθμιστεί το Λύκειο με την αντιμετώπισή του όχι ως αυτόνομης διδακτικής βαθμίδας αλλά ως μονόδρομο προς τα ΑΕΙ.
Είναι ανάγκη η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου κομμάτων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο τη διαμόρφωση συγκλίσεων στην εκπαιδευτική πολιτική, για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση οφείλει –όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα -, να προτείνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο και όχι να νομοθετεί σε αντίθεση με τις θέσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων.
»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner