Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια της Pfizer – Έφτασαν οι πρώτες 9.000 δόσεις  [βίντεο]

0

Στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς.στη χώρα μας. Συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι πρώτες 9.000 δόσεις των εμβολίων της Pfizer έφτασαν στην Ελλάδα οδικώς από το τελωνείο του Προμαχώνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του OPEN, το πρώτο φορτηγό της φαρμακοβιομηχανίας πέρασε τα σύνορα της χώρας στις έξι το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως τα εμβόλια θα έρθουν αύριο, στις 26 Δεκεμβρίου.
Η μεταφορά έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ στα σύνορα του Προμαχώνα βρέθηκε κατά την έλευση των εμβολίων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδεία ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας και του στρατού.
Η επιχείρηση «Ιπποκράτης» για την διανομή των εμβολίων είναι σε εξέλιξη και οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλη την επικράτεια.
Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, προβλέπει πως το φορτηγό με τα εμβόλια θα κατευθυνθεί υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλο αποθηκευτικό hub στην Αττική.
Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις 4 άλλες μεγάλες αποθήκες στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια έχουν ήδη χρονομετρηθεί και τα logistics της όλης επιχείρησης τα έχει αναλάβει ο Στρατός. Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.
Στα μέτρα της αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.
Επίσης, την επιχείρηση επιβλέπει ειδική ομάδα με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό.
Μόλις λοιπόν, ολοκληρωθεί το σχέδιο «Ιπποκράτης», θα ξεκινήσει αμέσως η εκστρατεία «Ελευθερία», που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Δείτε το φορτηγό με τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας

Share.

Comments are closed.