Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……23 Δεκεμβρίου 1966, πέθανε ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου 1966, πέθανε ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος. Γεννήθηκε στο χωριό Μαθία, κοντά στο Πεταλίδι, το 1901. Γρήγορα όμως οι οικογενειακές ανάγκες τον έφεραν στην Καλαμάτα. Τέλειωσε το Δημοτικό, αλλά και το Γυμνάσιο-Λύκειο στην Καλαμάτα.
Στη συνέχεια γίνεται  δόκιμος στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς, έξω απ’ την Καλαμάτα. Ηγούμενος ήταν τότε ο Αρχιμανδρίτης Ιεζεκιήλ Βελανιδιώτης, νομικός-θεολόγος, μετέπειτα μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Στις 23 Ιουλίου 1924, ενδύεται το μοναχικό σχήμα, με το όνομα Ιωήλ.
Στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτος ο τότε μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος Σακελλαρόπουλος τον χειροτόνησε διάκονο. Και μετά τέσσερα χρόνια στις 6 Ιανουαρίου του 1929, σε ηλικία 28 ετών τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Λίγο μετά την χειροτονία του σε διάκονο διορίζεται και αποδέχεται τον διορισμό του σαν καθηγητή θεολόγου στο Σχολαρχείο Μεθώνης. Την περίοδο αυτή προσβάλλεται από φυματίωση και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το επάγγελμα του καθηγητή. Μεταβαίνει στην Καβάλα όπου και θεραπεύεται.
Το 1938, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης τον καλεί κοντά του στην Αθήνα. Δυο χρόνια αργότερα, το 1942, σε ηλικία 41 ετών  τοποθετήθηκε στην ενορία του Αγίου Νικολάου Καλαμάτας από τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πολύκαρπο Συνοδινό.
Σημαντικότατο είναι το συγγραφικό του έργο. Κατάφερε να υπομνηματίσει όλα τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, σε 26 τόμους, αρχίζοντας από την Γένεση ( Α΄ τόμος) και καταλήγοντας στην Σοφία Σειράχ (ΚΣΤ΄ τόμος).
 Έκανε αναλύσεις κειμένων στην Καινή Διαθήκη:

  1. Η Ζωή του Χριστού (τεύχη 10).
  2. Πράξεις των Αποστόλων (τεύχη 2).
  3. Ερμηνεία της Αποκαλύψεως.
  4. Το πρόβλημα του Ιούδα.

Έγραψε πολλά απολογητικά έργα και διαλέξεις:

  1. Χριστιανισμός-Λογική (τ. Α΄  Θεός-Χριστός, τ. Β΄ Άνθρωπος-Ζώον).
  2. Υπάρχει ψυχή;
  3. Διάλογος Ορθοδόξου και Ευαγγελικών.
  4. Η Δίκη του Χριστού (νομικώς).
  5. Όνειρα και θαύματα του λαού.
  6. Ο Χριστός εις τον Άδην (Υπάρχει Κόλασις;)
  7. Σταύρωσις και Ανάστασις του Χριστού.
  8. Η εξομολόγηση.
  9. Παλαιόν και Νέον Ημερολόγιον.

Για την συγγραφική του αυτή δουλειά, ιδιαίτερα για τον υπομνηματισμό της Παλαιάς Διαθήκης προτάθηκε από τον Ειδικό καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, στις 31 Δεκεμβρίου 1965.
Το 1962 ιδρύει στα Γιαννιτσάνικα ένα ησυχαστήριο με την ονομασία «Προφήτης Ιωήλ». Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 24 Ιουλίου 1962. Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου 1962 έγινε πανηγυρική εγκατάσταση των πρώτων μοναχών. Το 1965 πηγαίνει στο Άγιο Όρος. Στις 16 Δεκεμβρίου 1966 παθαίνει «οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου». Αφήνει τα επίγεια και πορεύεται στα ουράνια στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Γιαννακόπουλος δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος θεολόγος και φωτισμένος κληρικός, αλλά και μια ζωντανή πνευματική προσωπικότητα. Μια αναγεννημένη ψυχή και μια μεγάλη καρδιά. Ένας Ορθόδοξος μαχητής πού αγωνιζόταν πάνοπλος στην πρώτη γραμμή της Εκκλησίας. Παράδειγμα ολοκληρωμένου ανθρώπου και κληρικού.

Πηγή: http://www.oodegr.co

Share.

Comments are closed.