Μάκης Γιομπαζολιάς*: Τι σημαίνει διμέτωπος για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

0

Είναι άραγε λάθος ο διμέτωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέναντι και στην Κυβέρνηση της ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ?
Όχι. Είναι σωστό το «ούτε με την ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Εάν ο πολιτικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ γινόταν μονομέτωπος, τότε θα έχανε τον διακριτό δρόμο του και θα έπαυε να έχει λόγο ύπαρξης. Η σκληρή κριτική και πολιτική πολεμική εναντίον μόνον ενός από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα έδινε στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ την εικόνα του πλησίστιου «συνεταίρου» με τον άλλον από τους δύο.
Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο αλλά. Που είναι, ότι , έτσι όπως γίνεται εσχάτως ο «διμέτωπος» του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δίνει την εικόνα, ότι το κόμμα αυτό ξεχνάει την πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ, με θέσεις, στελέχη του και ψηφοφόρους του οποίου αιμοδοτούν την ύπαρξη τους οι δύο «μεγάλοι». Και δείχνει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να συμβιβάζεται στον ρόλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης και «θα δούμε»..
Μπορεί κάποιους να βολεύει το να χωράνε το ΚΙΝΑΛ σε αυτόν τον μίζερο ρόλο. Αλλά δεν χωράει σε αυτόν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα που ανήκει σε όλους, της ιστορίας του, των αρχών του και των θέσεων του. Που είναι επίκαιρες για την πατρίδα και τον λαό. Για αυτό τις «λοξοκοιτάζουν» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και αιμοδοτούνται πολιτικά από αυτές.
Το ΠΑΣΟΚ ( του οποίου το ΚΙΝΑΛ είναι μετεξέλιξη/συνιστώσα ) είχε και μπορεί να έχει, συνεχώς επικαιροποιούμενο, το μέγιστο συνεκτικό πακέτο αρχών και θέσεων, για την Πατρίδα, την Δημοκρατία, την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον πολυπολικό κόσμο. Αρχές και θέσεις που ενστερνίστηκε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Και υλοποιούνταν προς όφελος του συνόλου των πολιτών, στην βάση της Εθνικής Συμφιλίωσης και του Κοινωνικού Συμβολαίου.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ?
Με αυτές τις επικαιροποιημένες αρχές και θέσεις του, το ΠΑΣΟΚ των αξιών του μπορεί και πρέπει να έχει και σήμερα και αύριο την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκηνή, στην οικονομία και στην κοινωνία. Αρκεί να εκπέμπει τις διαχρονικές θέσεις του προς όλους. Να προσελκύει σε αυτές όλους τους πολίτες. Και να υποχρεώνει και τους πολιτικούς αντιπάλους του να τις ενστερνίζονται.

Αυτά σημαίνουν, ότι στην αντιπολιτευτική τακτική του το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε και το ΚΙΝΑΛ, ως σημερινή εκπροσώπηση του στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει, να κάνει διμέτωπο και προς τους δύο πολιτικούς αντιπάλους του. Αλλά και στον καθένα από αυτούς, ανάλογα με τις θέσεις και πρακτικές του. Δηλαδή :
– Να αντιπαρατίθεται σκληρά, ως αντιδεξιό κόμμα, στις άκρως συντηρητικές, αυταρχικές, νεοφιλελεύθερες και αντικοινωνικές πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου αυτές εκδηλώνονται. Αλλά να καλωσορίζει, να στηρίζει και να πολλαπλασιάζει τις «θέσεις και πρακτικές ΠΑΣΟΚ», που η Κεντροδεξιά Κυβέρνηση Μητσοτάκη υποχρεώνεται να υιοθετεί. Είτε γιατί αναγνωρίζει την ορθότητα τους είτε για να διεμβολίζει την Προοδευτική Παράταξη.
– Να αντιπαρατίθεται σκληρά, ως λαϊκό, δημοκρατικό και εθνικά υπεύθυνο κόμμα, στον λαϊκίστικο πολτό, τις παλινωδίες, τις ανευθυνότητες και το αδιέξοδο «γιούργια στα κουλούρια» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να καλωσορίζει, να στηρίζει και να πολλαπλασιάζει τις «θέσεις και πρακτικές ΠΑΣΟΚ», που το κόμμα της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποχρεώνεται να υιοθετεί, έστω φαινομενικά. Είτε γιατί αναγνωρίζει την ορθότητα τους είτε στην προσπάθεια του να γίνει «ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ», διεμβολίζοντας το ΚΙΝΑΛ.
Αυτή θεωρούμε ότι είναι η σωστή και αποτελεσματική τακτική διμέτωπου από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέναντι στους δύο βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του. Αντί να αφήνεται να το σέρνουν σε τακτικές που το εκθέτουν, κατηγορώντας το καθένας τους, ότι «πάει με τον άλλον», να στηλιτεύει τις κακές πολιτικές και των δύο. Αλλά ταυτόχρονα να τους διαπομπεύει «επιχαίροντας», όταν αναγνωρίζουν στην πράξη την ορθότητα των θέσεων ΠΑΣΟΚ και τις υιοθετούν. Ο ένας για να πείθει ότι κυβερνά «κεντρώα» και ο άλλος για να πείθει ότι θα κυβερνήσει «κεντροαριστερά».
Διότι επιτέλους, απέναντι στο κάλπικο ερώτημα:
«Γιατί ΚΙΝΑΛ που κοιτάζει πότε δεξιά πότε αριστερά και όχι καθαρή σύγχρονη κεντροδεξιά της ΝΔ ή καθαρή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ? «,
υπάρχει και το γνήσιο ερώτημα:
«Γιατί μαϊμού Δεξιά της ΝΔ με πρώην πασόκους υπουργούς και μαϊμού Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με ιδεοληπτικές εμμονές και όχι καθαρόαιμη Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ με τις αρχές του, τις θέσεις του και τα στελέχη του ?? «
Αρκεί βεβαίως αυτά τα ουσιαστικά διμέτωπα να τα ενστερνίζεται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑ. Να τα προβάλει. Να τα υλοποιεί. Και να τα επιβάλει. Όπερ έδει δείξαι..!!

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα προηγούμενα 44 άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.