Τουρκία: Η πρώην βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 ετών για «τρομοκρατία»

0

Η Κούρδισσα πρώην βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν (Leyla Güven) καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών και τριών μηνών από δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για κατηγορίες που συνδέονται με την «τρομοκρατία».
Αφού καθαιρέθηκε από το αξίωμά της τον Ιούνιο έπειτα από κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η Γκιουβέν, 56 ετών, κρίθηκε ενοχή για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», δηλ. στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και «προπαγάνδα» υπέρ της οργάνωσης αυτής σύμφωνα με την ετυμηγορία.
Οι δικηγόροι της είπαν Στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι θα άσκησουν έφεση κατά της απόφαση, ενώ το δικαστήριο διέταξε την άμεση σύλληψη του Γκιουβέν.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γκιουβέν είναι συμπρόεδρος του «Κογκρέσου δημοκρατικής κοινωνίας» (DTK), μιας οργάνωσης την οποία οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι συνδέεται με το PKK, που κατατάσσεται στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της.
«Η μητέρα μου καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές της σε σχέση με το DTK, που θεωρείτο άλλοτε ένας συνομιλητής από τις αρχές», ανέφερε ε η Σαμπιχά Τεμιζκάν, η κόρη της πρώην βουλευτού στο Twitter.


«Η καταδίκη αυτή είναι το απτό παράδειγμα της εφαρμογής ενός δικαίου του εχθρού ως προς τους Κούρδους», εκτίμησε από την πλευρά της η Εμπρού Γκιουνάι, βουλευτής και εκπρόσωπος του HDP, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών του οποίου ήταν βουλευτής η Γκιουβέν πριν από την καθαίρεσή της.


Η Γκιουβέν, που ήταν τότε βουλευτής του HDP πριν την καθαίρεσή της, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2018 αφού είχε επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη τότε εναντίον του κουρδικής πλειοψηφίας θυλάκου Αφρίν στη βόρεια Συρία. Είχε ξεκινήσει απεργία πείνας στη φυλακή τον Νοέμβριο του 2018 διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τους ιδρυτές του PKK.
Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες κρατούμενοι, έλαβε τέλος τον Μάιο του 2020 έπειτα από έκκληση του Οτσαλάν αφού συναντήθηκε με τους δικηγόρους του για πρώτη φορά από το 2011. Η Γκιουβέν είχε αφεθεί ελεύθερη υπό όρους τον Ιανουάριο του 2019 και έως τη λήξη της ποινής της.
Φιλοκουρδικοί κύκλοι, ιδιαίτερα το HDP, αποτελούν αντικείμενο μιας αδυσώπητης καταστολής εδώ και χρόνια στην Τουρκία. Η τουρκική εξουσία κατηγορεί το HDP ότι είναι «πολιτική βιτρίνα» του PKK, κατηγορία που απορρίπτεται από το φιλοκουρδικό κόμμα που υποστηρίζει ότι είναι θύμα καταστολής λόγω της σφοδρής εναντίωσής του στον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην εμβληματικός ηγέτης του HDP, κρατείται από τον Νοέμβριο του 2016 για κατηγορίες που συνδέονται με την «τρομοκρατία». Πολλοί φιλοκούρδοι δήμαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Share.

Comments are closed.